Vijesti

Aloy u Burning Shores ekspanziji može ostvariti svoju prvu romansu. Igrači su zbog toga bombardirali Metacritic

Spašavajući svijet, Aloy u Zero Dawnu i Forbidden Westu nije imala previše vremena za romanse. U nastavku, Aloy postaje prisnija s drugim likovima, ali tek u ekspanziji Burning Shores ostvaruje svoju prvu konkretnu romantičnu vezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UPOZORENJE: Spoileri u nastavku teksta, nemojte čitati ako planirate odigrati ekspanziju

Prema Aloy su u prethodnim igrama ukazivali interes brojni muškarci, a nakon što je svakog od njih odbijala, sumnjali smo da naša junakinja aseksualna. Međutim, kroz Forbidden West dobili smo nekoliko hintova da je Aloy možda gay, prvenstveno kroz kontekst znanstvenice Elisabet po kojoj je Aloy stvorena, a koja je voljela žene prije globalne apokalipse u našem Starom svijetu.

I konačno, u Burning Shoresu nova protagonistica Seyka biva prvim Aloyinim romantičnim odabirom u igrama. Ili obrnuto. Nebitno, bitno je kako sve odluke tokom ekspanzije vode prema neizbježnom saznanju kako je Aloy gay. Ekspanzija će završiti poljupcem ili emotivnim rastankom za kojeg vam ne treba fizička potvrda Aloyinih osjećaja prema Seyki.

2023. tako je donijela saznanje kako je i druga Sonyjeva najveća heroina u videoigrama gay. Ovisno s koje strane spektra promatrate zbivanja, jedni igrači odluku kreatora podržavaju, smatraju je hrabrom i pozdravljaju Aloy u LGBTQ+ zajednicu. Druga strana pak je tih posljednjih nekoliko minuta igre odlučila pretvoriti u “svoju” stvar. Krenulo je bombardiranje internetom i uništavanje igre drugim igračima.

Tako su i meni kao autoru teksta spojlali ekspanziju, slično kao svojevremeno s The Last of Us Part 2. A potom je tu i neizbježno bombardiranje s negativnim recenzijama, pa tako Burning Shores na Metacriticu trenutno ima ocjenu korisnika od samo 3.3.

“DLC je čisti woke, ne dodaje ništa priči”, piše jedan kritičar, a drugi, koji tvrdi da Aloy nikada nije pokazivala naznake da je lezbijka, priznaje da nikad nije niti ima namjeru odigrati Burning Shores. U trenutku pisanja ovog teksta takvih komentara je na stotine.

Je li nekoliko minuta s kraja Burning Shoresa, praktički epiloga, dostatno za pljuvanje čitave igre? Sigurno nije. Međutim, nakon što kroz prve dvije igre romanse nije bilo ni u kojem obliku, odluka da se ona razvije u tek nekoliko sati ekspanzije djeluje isforsirano. Djeluje tako ako niste igrali, poput mene. Kolega Filip (@Flipper) dobio je zadatak odigrati i pisati o Burning Shores, nakon njegove recenzije bit ćemo pametniji.

Igra

Povezano