Vijesti

Black Friday 2019: veliki vodič za kupovinu i najbolje akcije

Black Friday se već skoro 100 godina obilježava u SAD-u svakog posljednjeg petka u studenome. Nekad je to bio dan kad su se trgovci riješavali robe sa zaliha po iznimno niskim cijenama, da bi danas to postao dan slavlja konzumerističkog kapitalizma i proizvod oglašivačkih mašinerija.

Što nam, naravno, nimalo ne smeta. Black Friday već godinama nije samo američka stvar, pa tako diljem Europe i Azije također bude fantastičnih ponuda. S druge strane, kod nas u Hrvatskoj još uvijek je to nešto sramežljivije i najčešće s nekakvim alibi popustima koji se protežu tokom čitavog tjedna. Međutim, ipak ide na bolje, pa ćete možda pronaći ono što ste tražili za solidan popust. Ove godine Black Friday pada na petak 29.11.

U nastavku ćemo vas upoznati s nekim domaćim trgovinama, o ponudama za koje već znamo i ponudama za koje se tek nagađa. Koncetrirati ćemo se prvo na PlayStation brand, pa na PC hardver, a zatim ćemo se osvrnuti i na strane trgovine s gaming opremom.

PlayStation konzole i velika sniženja

Cijene PlayStation konzola u Hrvatskoj, kao i njihovu posebnu cijenu za Black Friday diktiraju Sony i uvoznik. One bi, prema informacijama koje imamo, u svim trgovinama trebale biti identične u petak 29. 11. To će biti definitivno najbolji dan za kupiti PlayStation 4 konzolu, uz daleko najpovoljniju cijenu dosad.

Sony je i službeno objavio cijene, a one iznose dosta dobrih 1499 kuna za “običan” PlayStation 4 i 2199 za PRO verziju. Obje bez dodatnih igara. Ponuda će biti dostupna do kraja mjeseca, a za očekivati jer da neće biti nestašica jer ne radi se o ograničenim ili na bilo koji način umjetno limitiranim količinama.

PlayStation igre

Sniženja na igre u domaćim trgovinama također su diktirana od strane Sonya i uvoznika, međutim, tu trgovci imaju nešto veći manevar, pa ćete u različitim trgovinama naići na različite cijene.

Također, sniženja na igre traju čitavi tjedan, a ne samo na Black Friday, pa smo već sada upoznati s istima. Online trgovine su u praksi povoljnije, međutim, kod cijene trebate pripaziti na cijene poštarina. Naime, neke trgovine nude besplatnu poštarinu na iznose do 300 kuna, neke do 400, neke uopće ne nude, pa treba zbrojiti sve eventualne troškove u konačnu cijenu.

Mi ćemo za referencu uzeti 5 prema nama najpopularnijih i najaktualnijih PlayStation 4 igara u standardnom fizičkom izdanju, pa ćemo usporediti cijene koje ćemo zbrojiti zajedno s cijenama poštarina kod najkonkurentnijih online trgovina.

FIFA 20CoD: Modern WarfarePES 2020NFS: HeatDeath Stranding
Infomark377465213389465
Mall.HR405506329405/
Sancta Domenica399549228399549
Svijet Igara/469//449
Zelda Gaming Shop 399499329399499

Dakle, Infomark se na temelju pet odabranih igara pokazao cijenom najkonkurentnijom online trgovinom, međutim, za druge igre svakako provjerite cijene i na ostalim trgovinama.

Svih 5 odabranih trgovina su provjerene i nećete imati problema s nijednom od njih. Igre naručene kod svih do 14 sati najčešće su dostavljene kod vas idućeg radnog dana. Međutim, treba istaknuti da od 5 odabranih samo Sancta Domenica i Mall.HR imaju kartično plaćanje i plaćanje na rate, dok su Infomark, Svijet Igara i Zelda Gaming Shop najčešće značajno jeftiniji, ali nude samo plaćanje pouzećem (poštaru kod preuzimanja) i bankovnim uplatama.

Pravo vrijeme za produžiti PlayStation Plus pretplatu

I dok sve domaće trgovine imaju sniženu cijenu PlayStation Plus pretplate koja ide čak i do 365 kuna, na PlayStation Storeu cijena pretplate snižena je na razinu kojoj baš nitko ne može konkurirati.

Tako na domaćem PlayStation Storeu ona iznosi samo 328,50 kuna i dalje nemate što razmišljati. Ako redovito igrate online ovakvu cijenu za godišnju pretplatu nećete naći sve do idućih blagdana.

Ako ste iz Zagreba i želite kampirati cijelu noć, Links ima najbolje akcije

Sve ovo što smo ranije nabrojali pada u vodu kod Linksa, koji PlayStation konzole i ostali hardver prodaje po daleko najnižim cijenama. Ali postoji kvaka. Proizvodi na popustima ograničeni su na iznimno male količine, pa ako se, primjerice, želite dočepati PlayStationa 4 s FIFA-om 19 kupit ćete ga za samo 999 kuna, ali dostupno je samo 6 komada. Tu je i PlayStation 4 PRO s dvije igre za samo 1749 kuna, ali dostupan je samo 1 komad. Za njega će se trebati potući.

Ograničenu ali zato i iznimno povoljnu Linksovu ponudu pronađite ovdje.


PC hardver i periferija

Ovdje ćemo reći samo jednu stvar. Odnosno dvije. Nabava.net i Jeftinije.hr su vaši prijatelji.

Ako dosad niste koristili ove dvije tražilice hitno ih zabilježite u bookmarke i krenite ih koristiti prije apsolutno svake kupnje. I dok se to, nažalost, toliko više ne odnosi na kupovinu televizora, bijele tehnike i igara jer iz nekog razloga je s tražilica ispao dobar broj povoljnih trgovina, na ove dvije tražilice ćete dobiti cijenu svake ozbiljnije trgovine s PC hardverom. S tim da nabava.net ima prednost, ali svakako uvijek “provucite” traženu stvar kroz obje tražilice.

Ipak, popusti na domaćim trgovinama, barem što se tiče hardvera, zasad i nisu vrijedni spomena. Možda se nešto promijeni u petak.

Zato ćemo u nastavku spomenuti neke strane trgovine PC hardvera.


Online kupovina iz trgovina Europske Unije

Konačno stižemo i do kupnje iz Europske Unije gdje relativno često možete pronaći igre i hardver koji je čak i s poštarinom jeftiniji od domaćih cijena. Također, posebno na Amazonu cijene uoči, za vrijeme i nakon Black Fridaya znaju biti fantastično niske.

Generalni Savjeti

 • Ako se naručuje roba unutar EU područja, nema plaćanja carine, ni poreza
 • Na većini trgovina bolje je probati vidjeti ima li dućan ponudu u €, budući da se u suprotnom vrši dvostruka konverzija valute s vašeg kunskog računa
 • Za provjeru tečaja predlažemo provjeru na web stranicama vaše banke, ili centralni HR tečaj na HNB stranici
 • BITNO!! – ako i zakasnite nešto kupiti, jer većina trgovina u ponedjeljak imaju tzv. Cyber Monday koji pak nerijetko potraje i cijeli tjedan, a u kojem se “višak” robe pojavljuje na ponovnim akcijama

Kupovina PC hardvera iz EU

Trgovine koje dostavljaju u Hrvatsku i redovito imaju niže cijene PC hardvera čak i s poštarinom:

Kupovina igara EU

U nastavku ćemo preporučiti neke od trgovina na koje biste trebali baciti oko.

GAME (game.co.uk)

 • poštarina – 26 kuna (po pošiljci)
 • prosječno vrijeme dostave – 10-14 dana
 • ogroman izbor igara, sa najvećim dostupnim “GAME only” izdanjima – ponekad samo DLC ili steelbook, ali često su u pitanju i kolekcionarska izdanja
 • ogroman izbor korištenih igara s vrlo povoljnim cijenama
 • neloše mjesto za kupnju bonova za UK PSN bonove, budući da ima veliki izbor digitalnih proizvoda (igara, bonova i pretplata)
 • korisnička podrška dostupna i preko chata
 • ponekad griješe što jako teško priznaju te je potrebno dosta truda, muke, razgovora i dopisivanja za ostvarenje svojih prava
 • u pravilu ne dostavljaju pošiljke teže od 1kg izvan UK

Base (base.com)

 • poštarina – 13 kuna (po predmetu)
 • prosječno vrijeme dostave – 7 dana
 • nerijetko imaju najniže cijene igara, iako se mijenjaju jako često
 • zamjena oštećene ili izgubljene pošiljke odrađena brzo i bez problema

ShopTo (shopto.net)

 • poštarina –  ovisi o vrsti (praćeno/nepraćeno), te samoj pošiljci, postoji čak mogućnost besplatnog slanja
 • prosječno vrijeme dostave – 5-7 dana 
 • jako brzo slanje pošiljke
 • brz rok isporuke

GameCollection (thegamecollection.net)

 • poštarina – 18 kuna (po predmetu)
 • prosječno vrijeme dostave – 7 dana
 • često imaju akcije i kodove za popust
 • dosta manji izbor igara, ali znaju imati neka rijetka izdanja, kao što je bio besplatni steelbook uz Spider-Mana

AMAZON, AMAZON, AMAZON!

(ukdeitesfr)

U trenutku pisanja ovog teksta Amazon ima daleko najbolje akcije na svojim stranicama koje se izmijenjuju gotovo na bazi jednog sata. Važno je napomenuti kako britanski, francuski, talijanski, španjolski ili francuski Amazon često imaju različite cijene i ponude.

Hagglezon.com je odlična tražilica koja će istovremeno za vas pretražiti sve Amazonove europske trgovine. Međutim, u petak i ponedjeljak svakako preporučamo povremeno baciti oko na svaki od siteova, jer ponekad će iskočiti kratke atraktivne ponude koje nećete željeti propustiti.

Poštarine do Hrvatske su prilično skupe, ali često s BF akcijom zbroj s cijenom zna biti značajno jeftiniji nego kod nas.

Preporučamo i mailboxde.com servis ako naručujete s njemačkog Amazona. Ponekad neki predmet Amazon ne šalje u Hrvatsku, pa će tu posredovati ovaj servis. Korištenjem istog cijena će biti niža za 6% razlike u porezu, a često ćete uštedjeti i na ukupnoj poštarini.


Kupovina digitalnih igara

Steam, PlayStation Store, Xbox Store, Epic Games Store, Good Old Games (GOG) i ostali servisi već su masterirali sniženja za Black Friday, pa svaki od njih već sad u ovom trenutku ima fantastičnih popusta na igre. A igre bi se trebale nastaviti dodavati i narednih dana, što posebice vrijedi baš za petak 29. 11.


Tokom samog Black Fridaya i Cyber Mondaya na portalu ćemo objavljivati najbolje akcije na koje naiđemo po internetu. Pa nas nastavite pratiti i dalje.

Što vi pikirate za ovaj Black Friday? Podijelite s nama savjete, dobre ponude i najbolje akcije u komentarima, a mi ćemo ažurirati članak.

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close