Vijesti

Bliži se kraj PlayStation 4 ere – Sony u izvješću potvrdio veliki pad prodaje konzole i igara

Nije nikakva apokalipsa u pitanju, niti PlayStation propada. Događa se prirodno stanje stvari, a to je da je došao kraj trenutne generacije konzola. Sony je potvrdio kako je PlayStation 4 na trenutno 108.9 milijuna prodanih konzola što je zaista fantastičan uspjeh i PS4 je jedna od najuspješnijih konzola svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasni znakovi kraja generacije…

Da je PlayStation 4 doživio svoj prodajni vrhunac potvrđuju to sljedeći podaci:

  • ukupno 14.7 milijuna konzola isporučeno je u 2019. godini; u 2018. godini Sony je isporučio i prodao čak 17.7. milijuna (dakle u 2019. godini pad od čak 3 milijuna)
Izvor – https://twitter.com/ZhugeEX
  • u zadnjem kvartalu 2019. godine, Sony je isporučio 6.1 milijun konzola, dok je u istom periodu prošle godine ta brojka bila 8.1 milijun (dakle, pad od 2 milijuna)
  • ukupna prodaja PS4 igara u posljednjem (blagdanskom) kvartalu 2019. godine iznosila je 81.1 milijun dok je u istom periodu prošle godine ta brojka bila na 87.2 milijuna
  • sve više raste digitalna prodaja igara – gotovo pola od gore navedenih brojki su digitalne igre (49%). U 2018. godini je postotak bio na 37%
  • Sony predviđa da će do kraja ožujka 2020. godine prodati oko 13.5 milijuna PS4 konzola s tim da je u prvih 9 mjeseci prodao 12.1. milijun što znači da ovaj kvartal planiraju prodati samo 1.4 milijun konzola što je pad od 50% u odnosu na prošli kvartal prošle godine

Usprkos jasnom padu u prodaji i prihodima, 2019. godina je bila druga najbolja godina za PlayStation diviziju koja je generator prihoda za Sony.

PlayStation Plus se pokazao ogromnim uspjehom za PlayStation. Gotovo 37% od ukupnog broja vlasnika ima PlayStation Plus pretplatu što je fantastična brojka.

Dobra situacija za buduće vlasnike PS4 konzole

Sony i PlayStation divizija su jasno bili svjesni da će na zalasku generacije doći do pada prodaje PS4 konzole, igara, periferija i svega vezanog za PlayStation 4. Konzolaški ciklus je oduvijek bio takav, posebno kad kompanija najavi novi hardver što PS5 svakako je.

Ove godine ćemo vidjeti još veći pad u prodaji što je očekivano s obzirom da dolazi PlayStation 5, iako PlayStation 4 nije nikako rekao svoje posljednje zbogom. Još uvijek nas čekaju fantastične igre i ekskluzive, a svi vi koji još niste kupili PS4 mogli biste dobro profitirati.

Naime, očekuje se da će Sony dodatno sniziti cijenu PlayStation 4 konzole ili da će novim korisnicima ponuditi atraktivne PS4 bundleove s hit igrama za malo novaca.

Zaključak se nakon svih ovih brojki i podataka sam po sebi nameće – tržište očito želi nasljednika PS4 koji će zaista morat biti nešto posebno kako bi dostigao nevjerojatan uspjeh PS4 konzole.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano