Vijesti

Brazil je prvo veliko tržište koje odobrava Microsoftovu kupovinu Activision Blizzarda

Dok div iz Redmonda još uvijek čeka odluke regulatornih tijela s najbitnijih svjetskih tržišta, ono u Brazilu među prvima je odobrilo spajanje Microsofta s Activision Blizzardom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja od preko 200 milijuna ljudi ipak nije toliko bitno tržište da bismo donosili konačne zaključke, ali vrijedi izdvojiti razmišljanja tamošnjeg Administrativnog savjeta za ekonomsku objavu (CADE) koje je nakon mjeseci vijećanja donijelo pozitivnu odluku.

Političari u Brazilu smatraju da Call of Duty kao franšiza ne može biti tolika prevaga kako bi utjecala na preraspodjelu snaga između PlayStationa i Microsofta. Za primjer uzimaju Nintendo, kojem ne trebaju igre Activision Blizzarda da bi ostao konkurentan na tržištu premda je, navodi se, Sony veći brand s najvećom bazom korisnika te najviše aktivnih igraćih konzola.

Lojalni PlayStationu mogu igrati nešto drugo

Članovi tijela koji su odlučivali o spajanju smatraju kako igrači lojalni PlayStationu uvijek mogu napustiti Call of Duty te se posvetiti nekim drugim sličnim igrama na omiljenoj konzoli. Podsjećamo, čelnici Electronic Artsa upravo tu vide svoju priliku, vjeruju da bi izostanak Call of Dutyja s PlayStationa otvorio veliki prostor za Battlefield.

Na kraju se sve svodi na to da CADE ne misli da bilo koja ekskluziva može utjecati na natjecanje između Sonyja i Microsofta. “Niti jedna tvrtka do sada nije razvila ili kupila ekskluzivnu igru koja je pomaknula ravnotežu u korist neke konzole. To je zato što su ekskluzivne igre manje popularne i donose manji prihod od AAA igara trećih strana.”

Dosad je spajanje odobrila još samo Saudijska Arabija, a regulatorna tijela u SAD-u, Engleskoj i Europskoj uniji trebala bi svoje odluke donijeti negdje u narednim tjednima i mjesecima.

Povezano