Call of Duty i druge Activision Blizzard igre bit će samo na skupljem Game Passu, kaže EU

Dojma smo da više skoro pa ništa ne može stati na put Microsoftu da dovrši kupnju Activision Blizzarda. Američki FTC nema više skoro pa nikakve šanse, CMA iz Ujedinjenog Kraljevstva djeluje više nego spremna na kompromise (koji se upravo pregovaraju), a EU je već dala svoj pristanak. Upravo dokument Europske komisije otkriva kako će potencijalno izgledati zajednička budućnost ovih giganata gaming industrije.

U nedavno objavljenoj javnoj verziji odluke Europske komisije, unutar dokumenta jedan od zaključaka navodi kako Komisija smatra da će igre Activision Blizzarda biti uključene isključivo u skupljoj Game Pass Ultimate pretplati, što je, vjeruje, dobro za industriju, budući da će igrači i na drugim operativnim sustavima osim Windowsa moći igrati naslove poput Call of Dutyja, Overwatcha, Diabla i World of Warcrafta.

Game Pass Ultimate najpopularniji izbor

Također, Komisija kasnije u dokumentu navodi kako čak 70-80% ukupnog broja Game Pass pretplatnika otpada na Ultimate pretplatnike što, kažu, saznaju iz internih dokumenata. I na to Komisija gleda pozitivno. Operativni sustavi poput Linuxa i MacOS-a neće biti zakinuti u tržišnom nadmetanju s Windowsima, koji pak imaju tržišni udio od 70 do 80%.

Dosad je Microsoft imao gotovo jednaku ponudu igara na Game Passu i Game Pass Ultimateu, uz razlike poput igranja iz clouda, grupiranja Xbox i PC tiera, te inkluzivnost drugih pretplata poput EA Playa. Vezivanje igara Activision Blizzarda isključivo za Ultimate bio bi presedan u dosadašnjem djelovanju. Ako bude tako, umjesto 11 eura, za Call of Duty i druge naslove morat ćete plaćati 16 eura mjesečno.

Inače, kako Microsoft nebi plaćao milijarde dolara penala, s Activision Blizzardom je dogovorio novi krajnji rok za dovršetak akvizicije. On je postavljen na 18. 10., do kada će, vjeruje, uspjeti dobiti privolu CMA iz Ujedinjenog Kraljevstva.