Vijesti

Dogovorili se, Baldur’s Gate 3 bit će prva igra uopće s izrezanim sadržajem za slabi Series S

Pravi mali skandal izbio je ranije ovog ljeta kada je ekipa iz Larian studija odlučila ne izdati Baldur’s Gate 3 na Xboxu. Razlog tomu je, kažu, slabiji Series S, a Microsoft ima jedan vrlo jasan uvjet za sve izdavače. Naslovi koji izađu na Xbox Series X, moraju identičnim sadržajem popratiti Series S. U trećoj godini generacije, Larian je prvi naišao na nepremostivu prepreku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Xbox fanovi optužili su Larian za nemar i lijenost, oni zagriženiji teretili su Sony za podmićivanje, međutim, Larian je nastavio inzistirati da Series S nije dovoljno dobar. Premda su obećali uložiti dodatan trud, pa dogodine možda izvuku nešto. U međuvremenu je Baldur’s Gate 3 izašao na PC-ju. Pokazao se golemim hitom, jednim od najvećih uopće, što je promijenilo odnose.

Tako su se ovih dana dana Larianov šef i osnivač Swen Vincke te šef Xboxa Phil Spencer sastali u Kolnu na Gamescomu te jako brzo pronašli rješenje. Spencer je za Larian napravio povijesni presedan. Vincke je na društvenim mrežama objavio kako će BG3 izaći na Xbox konzolama do konca godine.

Početak kraja za Series S?

Ustupak koji će napraviti je da taj da će Series S potpuno odbaciti split-screen koji je, ruku na srce, ionako nepotreban i teško nam je uopće zamisliti da je taj način igranja dosad bio jedina prepreka izlasku na Xboxu. Vincke pritom nije otkrio druge tehničke detalje, ali ne očekujte tehnička i vizualna čuda na toj konzoli. Svi se sada pitaju, je li ovaj ustupak početak kraja Series S? Od ranije znamo da developeri ne vole razvijati za tu konzolu, a kako vrijeme bude prolazilo, jaz će biti sve veći, a Series S sve veći uteg tehničkom napretku.

No vratimo se Baldur’s Gateu na Xboxu. Veseli podrška za cross-save između Xboxa i Steama. Dakle, ako ste već zaigrali na Steamu, moći ćete nastaviti na Xboxu. Baldur’s Gate 3 na PS5 izlazi 6. 9., a za XSX/S datum izlaska još uvijek nije preciziran.

Igra

Povezano