Vijesti

Epic ostvario veliku pobjedu, dokazao Googleov monopol na Androidu

Tri godine nakon što je Epic Games započeo pravnu bitku protiv Applea i Googlea za distribuciju sadržaja u trgovinama aplikacija, stiže prva pobjeda za kreatora Fortnitea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porota na sudu u SAD-u jednoglasno je potvrdno odgovorila na sve ono za što je Epic tužio Google:

  1. Google ima monopol nad distribucijom aplikacija i plaćanja u aplikacijama na Android operativnom sustavu
  2. Google djeluje anti kompetitivno u svojoj trgovini aplikacija
  3. Google je takvim djelovanjem oštetio Epic Games

Dakle, Google ilegalno vodi Google Play trgovinu aplikacija i naplatu unutar aplikacija, što je svojevrsni presedan koji će znatno promijeniti distribuciju i naplatu sadržaja na Androidu, a posljedično na iOS-u te konzolama poput PlayStationa i Xboxa.

Prljave igre ispod stola

Ključno je bilo dokazati činjenicu kako je Google “ispod stola” plaćao proizvođačima telefona da Epicu (i drugima) tvornički onemoguće distribuciju Fortnitea izvan Play Store trgovine aplikacija. Google je, dokazano, plaćao i velikim developerima kako se nebi ujedinili u pokušaju kreacije konkurentske trgovine aplikacija.

Google je tako upao u zamku u kojoj se nekoć pronašao i Microsoft kada je pokušao na sličan način onemogućiti konkurenciji nadmetanje s Windowsima i njegovim standardnim aplikacijama. Ukratko, Google posjeduje operativni sustav, ali ne i uređaje, a svaki dogovor s proizvođačima trećih strana je ilegalan, osobito ako je sklopljen u tajnosti.

“Suđenje je jasno pokazalo da se nadmećemo s Appleom i njegovom trgovinom aplikacija, kao i drugim trgovinama aplikacija na Android uređajima i gaming konzolama”, poručuju iz Googlea. U žalbenom postupku Google će nastojati dokazati kako ista pravila vrijede za sve. Ili će svi uzimati manji postotak i otvoriti svoje trgovine aplikacija, ili neće nitko. Ali ne ide mu u korist ranije postavljena teza o “vlasništvu” hardvera. Za razliku od Applea, PlayStationa, Nintenda i Xboxa, osim Pixel linije koja zauzima tek jedan marginalni dio tržišta, Google ne posjeduje uređaje.

Što sad?

Epic je pobijedio. Ali što sad? I dok je porota zaključila kako Google djeluje ilegalno te drži ilegalni monopol, sada je na redu sudac. On će početkom iduće godine donijeti odluku o kazni i o daljnjim postupanjima.

Bitno je napomenuti kako Epic Games od samog početka ne traži financijsku odštetu, već od Googlea traži dopuštenje za pokretanje vlastite trgovine aplikacija te postavljanje vlastitog sustava naplate unutar istih. Sasvim je izvjesno kako će Epicu, ali i drugi developerima isto biti omogućeno negdje iduće godine.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano