Vijesti

FFA Awards 2015 | Najbolja sportska igra

Glasovima FFA zajednice i članova redakcije portala krenulo je objavljivanje najboljih igara 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva od 15 kategorija za koju se moglo glasati bila je “Najbolja sportska igra”, a redakcija je u konkurenciju uvrstila sljedeće naslove:

  • Forza Motorsport 6
  • FIFA 16
  • Pro Evolution Soccer 2016
  • Rocket League
  • NBA 2K16

Na zahtjev člana Nexus praćen vrlo kvalitetnim obrazloženjem, priliku za natjecanje dobila je i sportska simulacija vožnje Project CARS.

Ove godine čini se da su se igrači zasitili i napokon su im dojadile klasične godišnje iteracije FIFA-e i PES-a koje definitivno žive na staroj slavi, a zbog prodaje koja je i dalje zadovoljavajuća, donose sve manje noviteta. Izuzetak iz tog pravila je košarkaška simulacija NBA 2K16 koja se ističe kvalitetom, no danak ipak uzima manju popularnost tog sporta koja se u ovom trenutku ne može mjeriti s nogometom.

Za simulaciju vožnje Forza Motorsport 6 nitko ne može reći da joj nedostaje kvalitete, no ekskluzivnost za samo jednu konzolu koja nije toliko popularna u našim krajevima također uzima svoj danak, kao i naknadno uvođenje uvijek omraženih mikrotransakcija.

Druga simulacija vožnje koja se uspjela ugurati u konkurenciju najboljih sportskih igara je Project CARS. Kao što je već spomenuto, igra se našla u konkurenciji na prijedlog člana foruma. Razlozi su bili sljedeći: nema mikrotransakcija, odlična karijera, ogroman izbor staza, odlični i relativno povoljni DLC-ovi sa stazama i autima, jedina multiplatformska simulacija, igra je financirana od strane fanatične ekipe i communityja, odlična fizika i model upravljanja i veliki izbor periferije.

https://www.youtube.com/watch?v=BDIXSouz5LA

Dodatni plus je i činjenica da igra ne izlazi svake ili svake dvije godine (serijal Forza Motorsport), a to je osvježenje u trkaćem žanru. Pogotovo je to slučaj na konzolama gdje je, čini se, došao kraj vječnom sukobu između Gran Turisma i Forze.

Project CARS svoju je ulogu pritajenog favorita opravdao osvajanjem drugog mjesta, a tome svjedoče i komentari.

Zero: pCars, zbog svega onoga što predstavlja i jer je svježi multiplatformski IP.
Chono7: Project Cars jer je novi IP, crowdfunding naslov i na kraju je ispao odličan proizvod.
Yakuza_stinger: pCars, bez obzira na to koliko razni Amari svijeta bili zajedljivi. Igra ima potencijal i bilo bi zgodno da stasa u ono što je GT trebao biti.

Najbolja sportska igra
Rocket League

Ipak, Project CARS nije se mogao natjecati sa, zapravo, casual naslovom vrlo jednostavnog koncepta, kojem je u velikoj mjeri pomogla činjenica da su ga korisnici PS+ pretplate na PlayStationu 4 mogli “besplatno” preuzeti.

Malo je igrača koji nisu barem probali odigrati Rocket League. Možda nije riječ o klasičnoj sportskoj simulaciji, no riječ je o igri koja se bazira na nogometu. Igrač upravlja jednim od automobila s ciljem da u odabranoj areni protivničkoj ekipi u gol ugura ogromnu loptu. Na prvi pogled čini se vrlo jednostavnim, no sve je začinjeno mogućnošću automobila za skok, dodavanje boosta i različitim mjestima u areni na kojima se taj boost obnavlja, a kad se ne terenu skupi hrpa neiskusnijih igrača koji ne mare za taktiku, sve se pretvara u pravi zabavni kaos u kojem svaka strana može odnijeti pobjedu. Ne smijemo zaboraviti da se igra na redovnoj bazi i dalje nadopunjava novim arenama, modovima i kozmetičkim dodacima (npr. automobil DeLorean iz “Povratka u budućnost”, arene i automobili inspirirani svijetom Mad Maxa, hokejaški pak umjesto lopte, itd.). Definitivno zabavna igra vrijedna barem isprobavanja i s pravom pobjednik u svojoj kategoriji.

https://www.youtube.com/watch?v=NC82dWrFqCE

Bistric: Pokazali su da su sposobni jednostavan koncept pretvoriti u ultra zabavnu igru, cijelo ljeto sam letio za loptom i uživao.
BlueHell: Rocket League zato jer je bila “free” na PS+, a igra je za pustiti mozak na pašu i uživati. Vrhunska zabava na jednostavan način, bez frustracija i živciranja.

Glasovanje za najbolje igre godine tek je započelo. Sve možete popratiti na sljedećem linku: FFA Awards 2015. Želite li glasati, predložiti svog favorita ili čak pokrenuti glasanje u vlastitoj kategoriji, registrirajte se na forum i aktivno sudjelujte u dodjeli nagrada.

Igra

Povezano