Stigle su nominacije za Oscare: Teneta nema nigdje, a posthumno je nominiran i Chadwick Boseman

Akademija filmskih umjetnosti i znanosti upravo je objavila popis nominacija za ovogodišnju dodjelu nagrada Oscar koja će se održati u travnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

93. Oscar u nominacijama je donio i svojevrsno iznenađenje, a koje to mnogima neće biti. Tenet Christopher Nolana dobio je tek dvije minorne nominacije, za dizajn produkcije i specijalne efekte, pa tako možemo zaključiti da je Akademija još jednom izignorirala ovog redatelja.

Uvjerljivo najviše nominacija prikupio je film Mank, uključujući i onu za najbolji film, najboljeg redatelja (David Fincher) i najboljeg glumca (Gary Oldman). Kada smo kod najboljeg glumca onda moramo zabilježiti i posthumnu nominaciju Chadwicka Bosemana za Ma Rainey’s Black Bottom, što mu je ujedno i prva nominacija za Oscara. Nažalost, bit će i posljednja, budući da je krajem prošlog ljeta nažalost izgubio bitku s rakom. Boseman je prije dva tjedna na Zlatnim globusima dobio istu nagradu, a pamtit ćemo ga najviše po ulozi Black Panthera u Marvelovim filmovima.

Za film godine nominiran je i The Father gdje je nominaciju za najboljeg glumca dobio Anthony Hopkins. Hopkins je najstariji glumac u povijesti nominiran za ovu nagradu. Nominiran je i film Nomadland koji je prije dva tjedna pobijedio na Zlatnim globusima, kao i The Trial of the Chicago 7 čiji Sacha Baron Cohen je nominiran za najboljeg sporednog glumca.

Prije popisa najbitnijih nagrada istaknimo i Bosansko-hercegovačk film Qu Vadis, Aida? koji je za prikaz užasa sa Srebrenice dobio nominaciju za najbolji strani film (za razliku od Dare iz Jasenovca).

Najbolji film

Najbolja glumica

Najbolji glumac

Najbolja sporedna glumica

Najbolji sporedni glumac

Najbolji redatelj

Najbolji strani film