„The Revenant“ predvodi nominacije za Oscare

„The Revenant“, najveći dobitnik na nedavno dodijeljenim Zlatnim Globusima, s 12 nominacije predvodi utrku za 88. Oscare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon velikih priznanja koje je dobio na Zlatnim Globusima, „The Revenant“ Alejandra G. Iñárritua, isprofilirao se i kao najveći kandidat za Oscare ove godine. Film s 12 nominacija predvodi listu, a odmah iza njega su „Mad Max: Fury Road“ s deset i „The Martian“ sa sedam.

Dobili smo i nekoliko iznenađenja, kako pozitivnih, tako i onih negativnih. Jedno od onih negativnih zasigurno je izostavljanje „Carol“ s liste za najbolji film. Još ako uzmemo u obzir činjenicu da je Akademija imala mogućnost izabrati deset filmova koji će ući na listu, a na kraju se odlučila za njih osam, ovo je veliko iznenađenje.

Nastavljamo u negativnom tonu jer Ridley Scott nije dobio nominaciju za najboljeg režisera za svoj odličan rad na „The Martianu“. Iako je film zaradio sedam nominacija, Ridley je nije dobio. Tako će režiser i dalje ostati bez osvojenog Oscara za najbolju režiju, ali barem ima mogućnost ugrabiti kipić za najbolji film.

Još jedno negativno iznenađenje izostanak je nominacije za najbolji scenarij Aaronu Sorkinu. Prije par dana dobio je Zlatni Globus za istu kategoriju, a za Oscara ove godine nema šanse.

U glumačkim kategorijama iznenadio nas je izostanak nominacija za Stevea Carella, Michaela Keatona i Idrisa Elbu.

Da ne bi bilo sve tako crno, imamo i par pozitivnih iznenađenja. Tom Hardy zaradio je nominaciju za najbolju sporednu ulogu. Uzimajući u obzir kako dosad nije bio nominiran ni na jednoj većoj dodjeli nagrada ovo je sigurno odlično priznanje za Hardyja koji je moramo priznati cijelu godinu bio fenomenalan.

„Straight Outta Compton“ iako dosad nije dobio mnogo priznanja kod dodjele nagrada, zaradio je nominaciju za najbolji scenarij i tako na odličan način zatvorio sezonu nagrada. Još ako dodamo tome da je ranije ovaj tjedan film nominiran u istoj kategoriji za WGA nagradu (Writers Guild of America), ljudi koji su radili na filmu mogu biti zadovoljni.

Kompletna lista nominacija

Najbolji film

Najbolji režiser

Najbolji glumac

Najbolja glumica

Najbolji sporedni glumac

Najbolja sporedna glumica

Najbolji scenarij nastao po predlošku

Najbolji originalni scenarij

Najbolji animirani film

Kinematografija

Kostimi

Najbolji dokumentarac

Najbolji kratkometražni dokumentarac

Montaža

Najbolji strani film

Šminka i frizura

Najbolja originalna glazba

Originalna pjesma

Produkcijski dizajn

Najbolji kratkometražni animirani film

Najbolji kratkometražni film

Montaža zvuka

Sound mixing

Vizualni efekti


Preostaje nam vidjeti može li Alejandro G. Iñárritu ponoviti prošlogodišnji uspjeh i može li Leonardo DiCaprio napokon do Oscara.

Dodjela će se održati 28. veljače u Los Angelesu, a voditelj će biti Chris Rock.