Vijesti

FTC još uvijek želi zabraniti Microsoftovu kupovinu Activision Blizzarda. Krenuo žalbeni postupak

Ovog ljeta američki FTC izgubio je bitku od Microsofta u naumu da spriječi akviziciju Activision Blizzarda. Sutkinja je tada, nakon što je Microsoft dao dodatne garancije kako Call of Duty neće maknuti s konkurentnih platformi, dopustila akviziciju, a FTC će sada pokušati na žalbenom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo državno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja smatra kako sutkinja ranije nije donijela realnu presudu, nije uzela u obzir sve činjenice i tražila je nerealne dokaze, dok je FTC, poručuje, samo trebao pokazati da postoje uvjeti za monopol. Prema FTC-u, sasvim je jasno i logično da Microsoft akvizicijom stječe sve uvjete za monopolizaciju tržišta. FTC smatra kako je dovoljno samo dokazati da je Microsoft u ranijim usporedivim situacijama poslije akvizicija vukao poteze koji nisu dobri po tržište i potrošače.

Kako piše Reuters, tužba, a sada i žalba FTC-a dio je šireg političkog nastojanja predsjednika Bidena i njegove administracije da spriječi velika spajanja, a posljedično i rast cijena koji nastupa u cijelim industrijama.

Tri sudca žalbenog suda u narednim danima će vijećati i donijeti konačnu odluku, a ako ustanove kako prethodna instanca suda nije dobro odradila svoj posao i uzela u obzir sve priložene dokaze, akvizicija bi ponovno mogla doći u pitanje. Premda, šanse za to su jako male, jer od presude u srpnju Microsoft je dobio odobrenja Ujedinjenog Kraljevstva i Europske Unije, potpisao ugovore s najvećim konkurentima poput Sonyja te u konačnici i realizirao akviziciju.

Povezano