Vijesti

Igre za jednog igrača bit će temelj za live service, kaže šef PlayStationa

U veljači prošle godine šef PlayStationa pričao je s ulagačima na dosad nepoznatom sastanku. Detalji razgovora u javnost su procurili kao jedan od dokumenata Microsoftovog suđenja s FTC-om. Po prirodi sastanka, nešto opušteniji Jim Ryan kritizirao je Game Pass, a potom se na pitanje ulagača osvrnuo na strategiju PlayStationa u narednom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2027. Sony planira dvostruki rast prihoda od first party igara, a kako bi se približio tom cilju, svjesni smo recentnog fokusa na live service naslove. U razvoju je najmanje 10 takvih igara online multiplayer prirode, koji bi bili sposobni generirati stalan izvor prihoda poput nekih drugih uspješnica kao što su Fortnite, Warzone i Apex. Međutim, tvrdi Ryan, Sony se ne zavarava.

“Bilo bi naivno pretpostaviti kako će svih 10 projekata ostvariti veliki uspjeh i to nije nužan uvjet kako bismo ostvarili cilj o dvostrukom rastu. Dok ulažemo u live service, nemojte očekivati da nećemo nastaviti objavljivati igre koje su bile toliko uspješne svih ovih godina. Vizualno prekrasne igre s bogatim pričama za jednog igrača ostat će temelj naših first party djelovanja.”

Live service igre na već uspostavljenim IP-evima

Upitan za omjer live servicea i klasičnih igara, Ryan nije dao precizan odgovor, ali može se naslutiti kako planira najmanje jednaku količinu iskustava za jednog igrača. Rast će, kaže, temeljiti na sve većem broju PS5 igrača te izdavanju igara za PC. “Zarada od single-player igara će rasti, ali to će biti rast inkrementalne prirode. Gradit ćemo live service igre na tim temeljima i to će nas odvesti na višu razinu”, uvjeren je.

U tom smjeru ide i najava Horizon te The Last of Us live service igara. Popularni te već izgrađeni IP-evi zasigurno će ubrzati adopciju igrača, međutim, u trenutku pisanja ovog teksta, početkom jeseni 2023. godine, još nema jasnih naznaka njihovog izlaska. TLoU projekt je, čini se, zapao u razvojne probleme, a Horizon je još uvijek u nekoj od početnih faza razvoja.

Povezano