Intel kaže da će se nestašica čipova produžiti i u 2023.

Nestašica čipova glavni je razlog zašto konzola nove generacije nema na policama trgovinama te zašto je cijena grafičkih kartica otišla u nebo. Još prije nekoliko mjeseci oni koji se kuže pričali su kako bi se situacija trebala primiriti, ali danas svjedočimo dijametralno suprotnoj situaciji.

Nestašica se polako prelijeva na globalnu trgovinu općenito, stoga je sada svima jasno kako će se i nestašica čipova dodatno produljiti.

Da bi stanje moglo potrajati i narednih više od godinu dana tvrdi CEO intela Pat Gelsinger. “Sada smo na vrhuncu najgorega”, kaže.

“Svakim idućim kvartalom bit će sve bolje, ali ponuda i potražnja neće se iznivelirati prije 2023.”, smatra Gelsinger. On je tako nešto opreznniji od kolega mu iz Microsofta i AMD-a. Phil Spencer i Lisa Su spominju drugu polovicu 2022. godine.

Proizvođači se tako bore s izazovima isporuke hardvera sada već 18 mjeseci. Tokom Covid-19 pandemije igramo više nego ikada, a potražnja je skočila u nebo. Svjedoci smo i da cijene grafičkih kartica, procesora, pa čak i automobila rastu u skladu s odvijanjima na tržištu. Hoće li globalna kriza utjecati i na preporučenu prodajnu cijenu gaming konzola?