Vijesti

Inženjer koji je hakirao PS3 napustio je Twitter nakon mjesec dana

Georg Hotz jedan je od najgenijalnijih softverskih inženjera na svijetu. Gameri ga poznaju po tome što je 2010. hakirao/otključao PS3. Kasnije je osnovao vlastitu tvrtku Comma AI za asistenciju u vožnji, na putu do uspjeha zakrvio je s Elonom Muskom, današnjim vlasnikom Twittera koji ga je jako želio u Tesli, da bi prije mjesec dana konačno ušli u ozbiljnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elon je kontroverzno preuzeo Twitter, cijeli svijet se praktički okrenuo protiv njega, a među rijetkima koji su mu odlučili pomoći bio je upravo Hotz. Dogovorili su suradnju na 12 tjedana da prvo popravi pretraživanje na Twitteru, a kasnije možda i preuzme poziciju glavnog inženjera. Ali izdržao je trećinu toga.

Iako su mnogi mainstream mediji pokušali Hotzov odlazak prikazati kroz narativ kontroverze i navodnog neslaganja, to zapravo nije istina. Hotz i dalje podržava Muskovu ideju Twittera 2.0 objasnio je u jednom od twitova, ali dva su bitna razloga za odlazak. Jedan je, kako objašnjava, previše kompliciran kod za pretraživanje, smatra da bi taj segment Twittera trebalo kompletno napraviti od nule, kao i sve druge, za što 12 tjedana nije ni približno dovoljno. Ali nesigurnost oko Muskove pozicije (u dobroj mjeri uzrokovano “upitnoj predanosti slobodi govora” i pokušaju cenzure drugih društvenih mreža, što je javno kritizirao i vjerojatno pomogao povući) te čitavo okruženje kakvo se stvorilo oko kompanije, nije za njega, kaže.

A kad smo kod okruženja, tu jednim dijelom leži drugi razlog. Očekivao je start-up okruženje, s manjim brojem kolega i većim fokusom na rad, a dočekalo ga je nešto potpuno drugo, puno drugih inženjera i još više uredske politike. A on nije za vođenje velikih timova.

Smatra da bi kompaniju poput Twittera s tehničke strane trebalo i moglo voditi oko 50 predanih inženjera, umjesto njih stotina i tisuća kao sada. Ali do toga ne može doći preko noći, možda za godinu ili dvije. To je smjer u kojem je i Musk krenuo s brojnim otpuštanjima, a pitanje je hoće li uspjeti u tom naumu.

Poznavajući Hotza, taj čovjek već radi na nekom drugom projektu. Otključavanje PlayStationa 5? Zašto ne.

Povezano