Vijesti

John Carmack napustio je Metu. Nakon Dooma, Quakea i popularizacije VR-a, želi stvoriti umjetnu inteligenciju poput čovjekove

Legendarni programer i inženjer, suosnivač ID Softwarea te kreator Wolfensteina, Quakea i Dooma John Carmack proteklih 10 godina predvodio je gaming industriju s Oculusom. 2014. tu VR kompaniju kupio je Facebook (današnja Meta), 2019. odstupio je s mjesta glavnog tehničkog direktora, dalje je nastupao kao konzultant, a sada je napustio kompaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je kraj moje dekade u VR-u”, poručio je u internom emailu zaposlenicima, a potom natuknuo razlog odlaska. Kako je i ranije naglašavao, njegova vizija VR-a bila je visoka efikasnost izvođenja u relativno jeftinim i headsetovima jednostavnim za korištenje. Najbliže tome, kaže, približio se s Questom 2. Umjesto da nastavi razvijati VR za mase, napori čelnika Mete usprkos njegovim savjetima usmjereni u 4 puta skuplji Meta Quest Pro.

“Imamo smiješno puno ljudi i resursa, ali neprestano samo-sabotiramo i rasipamo trud”, napisao je. “Ne postoji način da ovo uljepšam, mislim da djelujemo upola efikasno koliko bismo trebali”, nastavlja opisivati ono što ga je najviše frustriralo u posljednje vrijeme.

Umjetna inteligencija koja može sve

Carmack napušta VR, ali ima novu razonodu. Njegov novi startup Keen Technologies usmjeren je prema umjetnoj inteligenciji i već je prikupio preko 20 milijuna dolara ulaganja. Uložili su bivši CEO GitHuba Nat Friedman, suosnivač Stripea i CEO Patrick Collison, CEO Shopifyja Tobi Lütke…

Umjesto umjetne inteligencije specijalizirane za uske i specifične primjene poput vožnje automobila, kreiranje umjetnosti ili igranje videoigara, Carmack želi stvoriti napredniju umjetnu inteligenciju koja bi u osnovi mogla raditi sve ono što može i čovjek. Podvig je to za kojeg neki stručnjaci smatraju da je nemoguće ostvariti u ovom stoljeću.

Povezano