Vijesti

Microsoft je prije godinu dana kupio Activision Blizzard: Otkazi, Xbox igre na PS5, skuplji i lošiji Game Pass…

Godinama je trajao spor američkog FTC-a i Microsofta oko dozvole za kupovinu Activision Blizzarda. FTC nije uspio dokazati svoj stav kako će industriji i igračima biti lošije nakon akvizicije vrijedne 69 milijardi dolara, a Microsoft je uspio uvjeriti sud kako će profitirati svi, a najviše igrači. Kakvo je stanje 12 mjeseci kasnije?

Pa… premda je akvizicija strateški potez na duge staze, ovaj prvi vremenski jubilej povlači uglavnom negativne konotacije.

Otkazi

Iako je obećavao da do takvog nečeg neće doći, Microsoftu je bilo potrebno samo nekoliko mjeseci da podijeli prvih 1900 otkaza. U siječnju ove godine otpustio je ukupno 8% zaposlenih u svim svojim razvojnim studijima, a najviše u Activision Blizzardu.

U nastavku godine tzv. konsolidacija izbrojala je još stotine otkaza, pa i zatvaranje studija poput Tango Gameworksa (koji će ipak uskrsnuti) i Arkane Austina.

Nažalost, većina Activision Blizzard naslova još uvijek nije stigla na Game Pass, što je trebala biti jedna od pozitivnih posljedica daleko najveće akvizicije gaming industrije u povijesti. Ali zato su najviše marginalizirani oni koji su očekivali najviše – Xbox igrači.

Rezovi na Game Passu

Ne samo da su godinu obilježile glasine o gašenju čitavog poslovanja na konzolama, koje su usput rečeno još uvijek aktualne u ovom ili onom obliku, već je i standardni Game Pass na Xboxu ostao bez day one igara i velikih naslova poput već izdanih Diabla 4, Starfielda i drugih.

Pritom je Microsoft baš u ovoj godini odlučio izdavati svoje igre na PlayStationu i Nintendu. Tamo su već izašli Pentiment, Grounded, Hi-Fi Rush i Sea of Thieves, potvrđeno je kako će uslijediti i Indiana Jones igra, a sasvim je izvjesno kako će Microsoft i ubuduće gurati svoje first-party igre na druge konzole. Budući da se Xbox konzole uslijed svih ovih odluka više gotovo pa ni ne prodaju, pa je i bazen potencijalnih kupaca i pretplatnika prilično isušen, budućnost izvornog segmenta poslovanja Xboxa je upitna.

Što s Xboxom?

No vratimo se Game Passu. On je značajno poskupio iako je Microsoft u PR kampanji povodom akvizicije tvrdio da neće. A sve ukazuje da će jednom, kada i ako PC Game Pass dostigne kritičnu bazu igrača, standardni Game Pass također ostati bez day one igara i sve će se gurati na skuplji Ultimate.

Ima li nešto pozitivno? Call of Duty: Modern Warfare 3 od prvog dana na Game Passu svakako je u interesu pretplatnika. I bogati ljudi su postali još bogatiji, uključujući i omraženog Bobbyja Kotticka, pa je i to pozitivno, barem za njih i njega.

I da… Pozitivno u negativnome je činjenica da se u godinu dana zapravo i ne može napraviti puno. Na prave posljedice, bile one pozitivne ili negativne, čekat ćemo godinama. Osim toga, ništa drugo nam ne pada na pamet. Ako se vi možete sjetiti ičega, pišite nam u komentarima.

Povezano