Vijesti

Microsoft otpušta gotovo 2000 ljudi, najviše iz Activision Blizzarda

Premda je u kampanji agitiranja da mu se dopusti kupovina Activision Blizzarda obećavao bolje uvjete zaposlenicima, Microsoft u 2024. godinu kreće s velikim valom otpuštanja koji će većinom pogoditi upravo taj entitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zajedno smo postavili prioritete, identificirali područja preklapanja i osigurali si daljnje prilike za rast”, šef Xboxa poručio je u emailu zaposlenicima. Dodaje kako će otkaze dobiti 8% od ukupno zaposlenih u Microsoftovoj gaming diviziji.

Spencer obraćanje zaposlenicima zaključuje na pozitivnoj noti u nadi da će ovo strukturiranje doprinijeti cilju kojeg si je ova kompanija postavila – doprijeti do svakog igrača na svijetu, bilo to kroz Game Pass, cloud gaming, Xbox konzole, PC igre ili nešto peto.

Odlazi i šef Blizzarda

Microsoft je još jednom napustio i Mike Ybarra, nekadašnji dopredsjednik Xboxa, a posljednjih nekoliko godina šef Blizzarda koji se, eto, poslije 2019. još jednom razilazi sa zelenim taborom. Upravo je Ybarra bio jedan od najvećih zagovornika spajanja s Microsoftom, a danas na X-u otvara srce svim pogođenim zaposlenicima. “Ovo nipošto nije ogledalo kvalitete vašeg rada”, dodaje sad već bivši šef Blizzarda.

Međutim, otkaz Ybarri moglo bi biti ogledalo njegovog rada. Premda ga se smatra svojevrsnim reformatorom Blizzarda koji je svakako odigrao pozitivnu rolu vraćajući omiljenu kompaniju na pravi put, ponajviše igrama i restrukturiranjima za buduće projekte, Ybarra je navodno bio jedan od šefova koji je zataškavao seksualne i druge skandale unutar Blizzarda.

Sindikati navijali za akviziciju, sada kritiziraju

Za spajanje Microsofta i Activision Blizzarda teško 69 milijardi dolara navijali su i sindikati. Microsoft je u pregovorima uoči akvizicije dopustio zaposlenicima grupiranje u sindikate. CWA sindikat, najveći američki sindikat u media i tech sektoru kritizirao je ovaj potez Microsofta, kaže kako njegovi članovi u Bethesdi te Ravenu i Blizzard Albany studijima nisu pogođeni te za kraj poziva sve zaposlenike da mu se priključe.

Sve ovo događa se tjedan uoči novog kvartalnog financijskog izvještaja. Podsjećamo, prestigavši Apple, Microsoft je nedavno postao najvrjednija kompanija na svijetu. U prethodnom kvartalu ostvario je 22,3 milijarde dolara neto zarade, 27% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Tako se samo produžuje val otkaza koji posljednjih mjeseci pogađa gaming industriju, a upravo ovih dana pisali smo o otpuštanjima u Riotu. Analitičari su predviđali kako će 2024. biti godina otkaza, što se, nažalost, za sada i ostvaruje.

Povezano