Vijesti

Microsoft kaže da je Activision Blizzard namjeravao otpuštati ljude i prije akvizicije

Prethodnu godinu obilježio je proces odobrenja Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda, a 2024. će, čini se, obilježiti žalbe, tužbe i pritužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka trgovinska komisija FTC uložila je žalbu sudu na račun velikog vala otpuštanja u Activision Blizzardu kroz koji je udijeljeno oko 1800 otkaza. Microsoft je prošle godine obećao da će Activision Blizzard djelovati neovisno u periodu poslije akvizicije.

Naime, za vrijeme trajanja svojevrsnog žalbenog perioda, dok sud teoretski još uvijek može promijeniti odluku i “oduzeti” kompaniju Microsoftu, Microsoftu nije dopušteno povlačiti poteze koji bi Activision Blizzardu potencijalno naštetili u slučaju da on nekom novom odlukom opet postane neovisan.

FTC tako ne odustaje protiviti se akviziciji teškoj 69 milijardi dolara, te se nada promjeni odluke američkog suda ili barem djelomičnoj promjeni odluke. Premda, kažu analitičari, šanse za to su gotovo nikakve.

Microsoftov odgovor

I dok FTC planira idući potez, danas je uslijedio službeni odgovor Microsoftovih odvjetnika. “Activision je planirao ukloniti značajan broj radnih mjesta još dok je bio nezavisna kompanija”, poručuju. Dakle, vođeni tom logikom, to je odluka samog Activisiona.

Microsoft tvrdi kako FTC u žalbi ne navodi ništa što bi kontriralo primarnom razlogu zbog kojeg je FTC uopće tužio Microsoft, a to je onomad bila bojazan kako će Microsoft ostvariti monopol na tržištu te onemogućiti Call of Duty drugim platformama.

Za kraj, Microsoft dodaje kako “u malo vjerojatnom slučaju” da mora vratiti Activision Blizzard, restrukturiranje se vodi na način da kompanija može nastaviti djelovati kompetitivno na tržištu kao što je to i bilo dosad.

Povezano