Vijesti

Najveća svjetska trgovina razmatra ukloniti Xbox igre s polica. Nitko ih ne kupuje

Walmart je po prihodima najveća trgovina na svijetu, veća čak i od Amazona. Taj američki lanac trgovina broji preko 10 tisuća radnji diljem svijeta i godišnje uprihodi preko 600 milijardi dolara. Borbu za njegove police vode najveći brandovi diljem svijeta i oni koji to tek žele postati, međutim, jedan tu bitku gubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito filmska i TV izdaja na DVD i BluRay diskovima polako se uklanjaju s polica. U SAD-u to su već učinili Best Buy i Target, a dok su igre same po sebi isplativije te se bolje prodaju, Walmart navodno razmatra ukloniti Xbox igre s polica.

To je na Twitteru otkrio dobro umreženi šef Limited Run Gamesa, tvrtke specijalizirane za dizajn, izdavanje i distribuciju specijalnih izdanja igara. Kaže kako će Walmart “uskoro” ukloniti Xbox igre s polica, a premda ne navodi razlog, on se nameće sam po sebi.

Xbox ovu generaciju ima dvije konzole. Ona koja se bolje prodaje je Series S, na kojeg otpada čak 3/4 prodaje (do početka 2022., saznali smo iz Microsoftovih procurenih dokumenata), a nema optičkog pogona. Uz sve to, Xbox se općenito prodaje prilično slabo. Prije nekoliko mjeseci brojao je tek 21 milijun prodanih Series konzola, od čega na Series X otpada puno manje od 10 milijuna. Kupaca Xbox igara jednostavno nema, barem ne u tolikoj mjeri da bi opravdao svoj prostor na polici.

S druge strane, PS5 se prodaje neusporedivo bolje, a unatoč dostupnosti Digital Editiona, standardni s BluRay čitačem i dalje je masovniji. Također, Sony će s međugeneracijskim osvježenjem omogućiti nadogradnju digitalne verzije, pa će na taj način barem na neko vrijeme odgoditi nestanak iz trgovina.

I dok je budućnost nesumnjivo digitalna, prostor u fizičkim trgovinama i dalje ima svoje benefite,. Prvenstveno po pitanju prepoznatljivosti branda, pa možemo pretpostaviti kako će Microsoft učiniti sve kako bi ipak, barem na neki način, ostao na policama.

Povezano