Vijesti

Nakon što je najavio period bez velikih igara, Sony izgubio 10 milijardi dolara vrijednosti

Nakon što je prošlog tjedna priznao kako u narednoj godini ne planira izdati nastavke svojih velikih franšiza, tržište je reagiralo prilično negativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sony je od onda, u dva dana trgovanja na burzama izgubio preko 10 milijardi dolara vrijednosti. Sve to unatoč gotovo rekordnoj prodaji konzola, koja će, čini se, poslovnu godinu završiti na jedan milijun udaljena od rekordnog godišnjeg rezultata kojeg je prije 20 godina ostvario PlayStation 2.

Problem nije u manjku igara, niti u nedostizanju cilja prodanih konzola, koliko je problem u relativno maloj margini profita, kažu analitičari, a prenosi CNBC. Uz veliki broj pretplatnika i priličnu zaradu od pretplatničkih usluga (gdje se margina zarade kreće i do 50%), analitičari, a potom i ulagači, smatraju kako bi ukupan profit gaming divizije morao biti veći od 6%, koliko je Sony bilježio u blagdanskom poslovnom kvartalu.

Analitičari očekivali veću neto zaradu

I to veći od 12-13%, koliko je Sony brojao prethodnih godina, a s obzirom na snažno poslovanje u prethodnom kvartalu, ulagači su očekivali profit i do 20%. U prijevodu, u jednom od najboljih kvartala uopće u povijesti Sonyja s najboljim prihodom ikad po pitanju gaminga, premali profit generirao je veliki pad vrijednosti dionica.

Najveći krivac je, vjeruje se, Marvel’s Spider-Man 2. Njegov razvojni budžet iznosio je oko 300 milijuna dolara, znatno više od originala, dok je prodaja od 10 milijuna ostala negdje na istoj razini ili tek neznatno bolja.

Povezano