VijestiZanimljivosti

Ne, vaš PS4 neće preko noći ostati neupotrebljiv kao što to ovih dana pišu na internetu

CMOS baterije u računalima i konzolama postoje oduvijek. I ne. Neće se iznenadno dogoditi da ćete preko noći ostati bez svojih igara na PS2/3/4 ili 5 na čemu neki portali i kanali ovih dana pokušavaju skupljati klikove i preglede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CMOS baterija pruža konstantan izvor energije malom čipu koji je u konzolama zadužen za naoko banalnu aktivnost poput praćenja vremena, a u računalima za spremanje BIOS postavki. Životni vijek CMOS baterije u prosjeku iznosi više od 10 godina, znatno više iznad prosjeka života bilo kakvog komada potrošačke elektronike, a neki od vas kolekcionara svjedoci su kako je ona i dalje živa u vašim 20 godina starim PS2.

Ovih dana Twitter korisnik Forest testirao je što bi se dogodilo ako uklonite CMOS bateriju iz PS4. Zaključio je kako je u tom slučaju PS4 nesposoban pokretati igre sve dok se ne spoji na server te sazna koji je datum i vrijeme što je izazvalo lavinu reakcija na internetu.

Da bi se takav scenarij dogodio, odnosno da vaš PS4 postane neupotrebljiv, treba se ispuniti najmanje jedan od dva uvjeta

  1. CMOS baterija treba umrijeti
  2. Sony treba zauvijek ugasiti servere

Nakon 10, 15 ili 20 godina kada (i ako) umre CMS baterija, te ako ste dovoljno sretni da toliko stare konzole još rade, bateriju ćete relativno lagano zamijeniti. Platit ćete je 3 do 10 kuna. Ako ste vični otvaranju hardvera zamijenit ćete je sami. Ako niste, platit ćete serviseru.

Širenje panike po internetu i skupljanje klikova

Internet i klikbejterski mediji (inbox nam je prepun) postavili su naraciju da će konzole postati neupotrebljive jer je Sony odlučio zatvoriti PS3 i PS Vita digitalne trgovine (inače, jučer je odluka povučena), pa bi to mogao napraviti i na PS4/5. Čak da Sony i odluči kasnije ponovno zatvoriti Store za neke konzole, to nikako ne znači da se skroz zabranjuje pristup internetu. Dok Sony i PlayStation postoje, njihove konzole će se moći spojiti na internet i preuzimati kupljeni sadržaj. Posebno to vrijedi za PS4 koji zajedno s PS5 dijeli sličnu arhitekturu, a dijelit će je i naredne Sonyjeve konzole. Sve ostale tvrdnje su teorije zavjera i ratovi skupina fanboya.

Isto vrijedi i za Xbox konzole, a posebno za matične kartice na PC-ju čije CMOS baterije se izuzetno lako zamijene.

Poanta je ta da nećete preko noći ostati sa zablokiranim PlayStationom 4, a ako se to nekada i dogodi za 5 do 10 godina, problem ćete lako riješiti. Nemjerljivo lakše nego kada vam crkne matična, grafička ili neka druga komponenta konzole, a koje crkavaju češće i prije nego baterijice. Zapamtite, CMOS baterija umire posljednja i najlakše ju je zamijeniti. A mi ne volimo bespotrebno širenje panike po internetu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano