Vijesti

Novi model PS5 ima novi, manji procesor s istim performansama i manjom potrošnjom struje

Zasad samo u Japanu i Australiji, Sony je izdao novu izvedbu PlayStationa 5 s oznakom CFI-120X. Prvi ju je testirao Youtuber Austin Evans, sa zaključkom da je novi PS5 lakši te troši manje energije, a sada je portal Angstronomics otišao korak dalje u analizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim redizajnirane matične ploče i manjeg hladnjaka, Angstronomics je otkrio novi procesor kojeg je AMD transformirao sa 7nm tvorničkog procesa na 6nm kodnog imena Oberon Plus. Površinski manji procesor donosi jednake ili zanemarivo bolje performanse, ali uz slabije zagrijavanje te posljedično manju potrošnju energije.

S 300 mm², površina novog procesora smanjila se na 260 mm², za 15%, a što je još bitnije za Sony, objašnjava urednik Angstronomicsa, u istoj količini vremena te za istu cijenu proizvođač sada može proizvesti 20% više procesora, što u konačnici znači bolju isporuku PS5 konzola.

Dakle, novi PS5 veliki je korak u smjeru brže i jeftinije proizvodnje, a dobro je znati da pritom postiže bolje performanse u vidu manje potrošnje energije. Ansgronomics predviđa kako novi dizajn Sonyju donosi uštedu od otprilike 12% po proizvedenoj konzoli.

Povezano