Vijesti

Novi Switch iznenadio performansama. Matrix demo navodno izvodi na razini PS5

Nintendo Switch navodno je pokazan iza zatvorenih vrata odabranim developerima i novinarima na Gamescomu u Kolnu. Novinari, lajavi kakvi i jesu/jesmo (a ni developeri nisu daleko), brzo su pustili informaciju u javnost koju, znakovito je, nitko nije demantirao, a kako sada zajednički javljaju VGC i Eurogamer, znamo što se točno i događalo iza zatvorenih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nintendo je pozvanima prikazao niz tehničkih demoa, od kojih je jedan bio i onaj Epicov Matrix demo, kojeg ste u početku generacije mogli i sami isprobati na PlayStationu 5 i Xbox Series X. Radi se o pokazatelju sposobnosti Unreal Enginea 5 i svih njegovih tehnologija poput Lumena, Nanitea i MetaHumana. Impresivnog u svakom smislu, na tehničkoj razini kojoj se regularne igre još uvijek nisu skroz približile, nove konzole relativno dobro su ga izvodile u 30 FPS-a.

Prema tvrdnjama onih koji su navodno prisustvovali prezentaciji, Switch 2 je taj isti demo izvodio u navodno približno istim detaljima i performansama. Velika prednost novog Switcha je Nvidijina tehnologija, za razliku od AMD-ove u PS5 i XSX, a prvenstveno tu mislimo na DLSS i druge tehnike rekonstrukcije slike. Demo je navodno imao i usporediv ray tracing, što je samo po sebi impresivno ako uzmemo u obzir da se radi ponovno o prijenosnoj konzoli.

Nvidia kao ključni faktor

Spominje se i demonstracija Zelde: Breath of the Wild (ne novog Tears of the Kingdoma), koji se na novom Switchu izvodi bolje te u većoj rezoluciji, što tumačimo kao svojevrsnu potvrdu kompatibilnosti s igrama još uvijek aktualnog Switcha.

Ni DLSS ni povratna kompatibilnost ne čude, budući da će novi Switch najvjerojatnije ostati na Nvidijinom Tegra čipu arhitekture koja je značajno napredovala od 2017. Prvo po pitanju veličine proizvodnog procesa, pa ako se odluče na 5nm proces (kao što spominju glasine), u usporedbi sa Switchovom 20nm Tegrom grubo računajući stane 16 puta više tranzistora. A kada uzmemo u obzir koliko je Nvidija odmaknula od AMD-a, prvenstveno po pitanju korištenja AI-a za tehnike rekonstrukcije slike, s pravom od novog Switcha očekujemo velike stvari.

Povezano