Vijesti

O nečemu što se nikada ranije nije dogodilo nitko ne priča

Nakon jučerašnjih frustracija koje je 90% nas doživjelo s PS5 prednarudžbama, možda se mnogi neće složiti, ali uslijed sve te strke, padova servera, čekanja i bijesnih komentara iskristalizirala se jedna činjenica. Odnosno njih dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikada ranije neka PlayStation konzola nije bila dostupna u Hrvatskoj na isti dan kao u ostatku Europe.

Od prvog pa do četvrtog PlayStationa podizali su se tetke i rođaci po dijaspori, poklanjali su se pršuti, šterike Marlbora, podmićivalo carinike… kako bi se novi PlayStation eventualno igrao na dan izlaska. Sa svakom novom konzolom jaz između Europe i Hrvatske se smanjivao, ali još boli poniženje iz 2013. kad nas je Sony, unatoč najavama, stavio u zadnju skupinu u Europi koja će dobiti PS4. Dobili smo ga tako 2 mjeseca nakon ostalih.

Nikada ranije neka PlayStation konzola nije cijenom bila bliža onoj europskoj

Bojali smo se visokih poreza, konverzija, marži distributera, marži trgovaca… “Kada je nešto kod nas bilo iste cijene kao u EU”, isticali su mnogi u komentarima. Nije ni sada, ali cijena nikada nije bila bliža onoj “europskoj” i rijetki su oni koji nisu zadovoljni cijenom PlayStationa 5 u Hrvatskoj. A mogli su nabiti još 100-ak kuna gore. Nitko im ne brani. Rasprodalo bi se.

Malo smo tržište, a Sony je globalno loše reagirao

Svjetska potražnja je ogromna, sve dostupne količine u svim velikim zemljama rasprodane su u prvih par sati. Znali smo da će biti tako, stoga smo očekivali kako će PS5 kod nas imati sličnu sudbinu kao i PS4, odnosno da ćemo i njega trebati čekati do naredne godine.

Sigurni smo da ni sam distributer ni zastupnici PlayStationa još prije dva dana nisu znali hoće li PS5 doći u Hrvatsku, kada će doći te po kojoj cijeni. Jučer ujutro su tako krenuli pozivi, sastanci, borbe za alokaciju dostupnih konzola kod nas. I uspjeli su. PS5 stiže u Hrvatsku 19. 11. Prvi put u povijesti na isti dan kao i u drugim velikim zemljama. I to, prema informacijama koje imamo, nikako ne u zanemarivim količinama.

Sony je na globalnoj razini iznenadio sve i dosta loše je odradio početak prednarudžbi. Unatoč tome što su obećali da ćemo imati vremena pripremiti se za prednarudžbe, Xbox ih je pretekao, Sony je požurio i tako se izrodilo ovo što smo imali jučer. Prednarudžbe su tako krenule bez ikakve prethodne najave i dosta traljavo su odrađene diljem svijeta.

U takvoj situaciji teško je organizirati bilo što na neki iole kvalitetan način, a kad stanje stvari promatrate kroz prizmu svega napisanog iznad, složit ćete se da su prednarudžbe u domaćim trgovinama mogle biti odrađene i s većim tehničkim problemima.

Danas, dan poslije, sve zalihe su rasprodane. Prednarudžbe su odrađene i sada čekamo 19. 11. Dan na koji ćemo se po prvi put u povijesti igrati na novoj konzoli u isto vrijeme kao i druge velike zemlje.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano