Vijesti

Palworld optužuju za plagiranje Pokemona, developeri dobivaju prijetnje smrću

Od kada smo jutros pisali o rekordnoj prodaji i broju igrača pokemonovskog Palworlda, ovaj survival naslov prodao je još pokoji milijun i prestigao još dvije igre do trećeg mjesta vječne ljestvice igara s najvećim brojem igrača na Steamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova iznenadna popularnost, svima je jasno, povući će sa sobom i brojna propitkivanja te kontroverze, a trenutno je najaktualnija ona o navodnom plagiranju Pokemona. Inače uvijek agresivan u zaštiti intelektualnih prava, Nintendo šuti i dojam je da se ni nema razloga oglašavati, međutim, neki igrači pronašli su poveznice između Palova i Pokemona.

I dok se Palworld igra prilično drugačije od Pokemona te gameplay temelji na farm-sim survival formuli, fanovi seciraju izgled samih Palova te ukazuju da su neki od njih očita kopija. Dovoljno za optužbe o plagiranju?

Jasno je da su neki detalji prilično slični, a na optužbe se upravo nadovezao šef japanskog Pocket Paira Takuro Mizobe, kreatora Palworlda, koji se na X-u požalio da njegovi zaposlenici primaju prijetnje smrću. Pozvao je da kritike upute njemu te poručio kako unutar studija postoji hijerarhija nadgledanja kako bi se osiguralo da nema dodirnih sličnosti.

Zloupotreba umjetne inteligencije?

Kontroverza ide dalje, pa se developere optužuje i da su za dizajn Palova koristili umjetnu inteligenciju. I dok zasad ono (još) nije zabranjeno, među developerima se u posljednje vrijeme povlači pitanje morala. Narušava li umjetna inteligencija autorska prava, budući da se AI modeli većinom treniraju na već postojećem i u najviše slučaja zaštićenom sadržaju?

U teoriji, onaj tko to želi, u neki AI model može ubaciti slike svih Pokemona, a potom mu zadati zadatak da napravi svoje varijacije. S druge strane, pored Pokemona i svih njegovih kopija te varijacija na tržištu, kako ostati originalan?

Internet se tako ponovno postavio u ulogu sudca i porote, pa oni najokorjeliji idu toliko daleko da kopaju po životopisima i privatnim profilima mahom relativno neiskusnih developera i dizajnera unutar ovog indie studija. Dok se nastoji pronaći mrlja u načelu lijepoj priči, Palworld igraju svi, pa trenutno na Steamu broji 1,58 milijuna igrača kao daleko najpopularniji naslov na toj platformi.

Igra

Povezano