Vijesti

Kupce PlayStationa ne zanimaju ekskluzive

Zašto igrate na PlayStationu? “Zbog Sonyjevih ekskluziva”, odgovorit će vas većina. Neprikosnovene ekskluzive stvaraju dodatnu vrijednost, istina, ali činjenica je da na PlayStation konzolama igra preko 100 milijuna igrača mjesečno, a većina njih su ležernog karaktera.

FIFA-u, Fortnite, eventualno Call of Duty ili neki Need for Speed, nebitno koji… Naposljetku, Ghost of Tsushimu od preko 100 milijuna aktivnih PS igrača kupi tek njih 6 do 8 milijuna. Da prosječnog PlayStation igrača ne zanimaju toliko ekskluzive koliko biste to mislili otkriva jedan službeni podatak prodaje.

Manje od sedmine prodanih igara su ekskluzive

Naime, u prethodnoj fiskalnoj godini tek 14% od ukupne prodaje otpalo je na PlayStation naslove iz vlastitih studija. Njih je prodano 43,9 milijuna, a igre ostalih izdavača drže 86% prometa s ukupnom prodajom od preko 259 milijuna komada.

Relativno slabi omjer prodaje first-party naslova možemo pripisati i činjenici da ih jednostavno nije bilo, odnosno nije ih bilo koliko bismo željeli na početku nove generacije konzola. Možemo teorizirati i relativizirati, ali iskopali smo jedan drugi podatak koji otkriva sve o navikama kupaca PlayStationa i njihovim razlozima odabira.

Paralelu povlačimo s Nintendom, a podatak je taj da od ukupnog broja prodanih igara na Switchu čak 78,8% od njih 235 milijuna pripada Nintendo ekskluzivama. Nintendove konzole kupuju se zbog Maria, Zelde i Pokemona, a PlayStation konzole kupuju se zbog… svega.

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close