Vijesti

PlayStation nije bio skroz protiv Microsoftove kupnje Activisiona. Sve dok nije primio jedan email

Šef PlayStationa Jim Ryan kao svjedok bio je glavna točka trećeg dana suđenja američkog FTC-a i Microsofta o akviziciji Activision Blizzarda. I dok Ryan nema ništa protiv ekskluziva kao ekskluziva, odnosno smatra da ne narušavaju tržišno natjecanje, problematično mu je kakav će utisak na industriju (i PlayStation) imati kupnja jednog velikog izdavača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef PlayStationa kaže kako je pričao sa svim velikim izdavačima. “Jednoglasno kažu da im se ne sviđa Game Pass jer uništava vrijednost njihovih igara”, tvrdi. Dodaje kako je poslovni model Game Passa izazovan te vjeruje da Microsoft gubi novac na istom. Prije nego li je Microsoft Activisionu predložio akviziciju, navodno je i sam šef Activisiona Bobby Kotick bio protiv pretplata, barem u kontekstu Call of Dutyja. “Nismo Activisionu predložili Call of Duty na PlayStation Plusu jer je Bobby (Kotick) prilično jasno i javno komentirao da to nije smjer u kojem želi voditi Activision Blizzard.”

Ryan je pričao i o odnosu sa šefom Xboxa. Phil Spencer mu je u svibnju 2022. poslao nacrt prijedloga koji bi neke igre Activision Blizzarda garantirao na PlayStationu. Prijedlog nije potpuno zadovoljio PlayStation, ali u načelu, Ryan nije bio fundamentalno protiv. Sve do kolovoza, kada je novi email s novim uvjetima “upalio zvona za uzbunu”. Zašto? Barem zasad, sadržaj istog nije dostupan javnosti.

Što zapravo smeta Sonyju?

I sada stižemo do najvećeg prijepora dva giganta gaming industrije. Ryan ne vidi toliko problem u Call of Dutyju pod Microsoftom, koliko u činjenici da je Microsoft spreman isti staviti u Game Pass, što nema financijske i poslovne logike osim u dijelu da preotme igrače s PlayStationa.

“Vjerujemo da Microsoft namjerava koristiti Call of Duty kako bi stavio PlayStation u nepovoljan položaj u smislu dostupnosti ili načina na koji je igra dostupna na PlayStationu, i tako usmjeriti PlayStation igrače na Xbox platforme, a posebno na Game Pass.”

Upitan bi li napravio isto s Call of Dutyjem da vodi Xbox, Ryan je odbio dati odgovor. “Nisam dovoljno upoznat da bih odgovorio.”

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano