PlayStationove live service igre ciljaju različite žanrove i skupine igrača

U manje od dvije godine Sony je kupio 3 razvojna studija, sva tri rade na online multiplayer, tzv. live service igrama, a potom i neki drugi interni studiji već od ranije razvijaju sličan sadržaj. Sony pritom tvrdi kako neće zapostaviti igre za jednog igrača, čijom kvalitetom predvodi industriju, na što se ponovno osvrće šef PlayStationovih studija Hermen Hulst.

“Želimo isporučiti igre najviše kvalitete”, uvjerava Hulst u razgovoru s GamesIndustry.biz. Kaže da je svjestan kako, koristeći pojam “live service”, igrači mogu steći dojam kako se radi o samo jednoj vrsti igara, ali Sony ne planira raditi (samo) masovne varijacije Fortnitea, Apexa i Destinyja. “Radimo raznovrsne igre različitih žanrova, različitih perioda izlaska i različitih veličina”, objašnjava. “Stvaramo igre za različitu publiku i, s obzirom na naše uspjehe, uvjeren sam da će ih PlayStation fanovi voljeti.”

Hulst se osvrnuo i na nedavnu kupnju Firewalk studija, čime nastavlja trend akviziciju timova koji još nisu izdali nijednu igru. Kako kaže, s nekim studijima blisko surađuje godinama prije kupnje, a period suradnje s Firewalkom uvjerio je obje strane kako se radi o “prirodnom koraku”. Podsjetimo, Firewalk je svojevremeno privukao više investicija od ijednog drugog studija u industriji, a sastavljen je od veterana Haloa, Titanfalla, Apexa i Call of Dutyja kojih sada broji više od 150.

Hulst je objasnio i zašto se PlayStation Studios kao mreža studija izdvaja od drugih. Naime, ona je strukturirana na način da svi razvojni studiji mogu međusobno surađivati na bilo kojem aspektu razvoja igara, a potom su tu, u samoj jezgri, i jedinstveni timovi čija svrha je podržavati najveće po pitanju tehnologije i, nazovimo ga tako, “dosadnog” posla, što ostavlja više kreativnog prostora “velikima”. U tu strukturu je, navodi, uspješno implementiran i Bungie, koji s golemim iskustvom rada na multiplayer projektima pomaže drugima, dok istovremeno nastavlja razvijati vlastite projekte.

Strategija širenja na live service naslove ujedno znači i širenje na PC. Premda je šef PlayStationa Jim Ryan najavio simultani izlazak takvih igara na PlayStation i PC, Hulst tvrdi kako to neće uvijek biti slučaj. Naime, odluke se donose na individualnoj bazi, stoga The Last of Us multiplayer projekt možda ne bude na PC-ju od prvog dana.