Vijesti

Povratak u 90-e: Sega je bila uvjerena da će “ubiti Sony”

Ovih dana curenje dokumenata iz Sonyja i Microsofta ukazuju na to da rat ne vlada samo između fanboya oba tabora, već i na čelnim pozicijama obiju tvrtki. Sličan odnos u 90-ima imali su SEGA i Sony.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je ovih dana na internet procurila masivna kompilacija internih SEGA-inih dokumenata, prenosi SEGA Retro. U internoj komunikaciji razvidno je koliko su se čelnici SEGA-e osjećali ugroženo ulaskom PlayStationa na tržište, međutim, ako je suditi po izvršnom direktoru američkog ogranka, bili su i uvjereni u pobjedu.

“Ubijamo Sony”, napisao je Tom Kalinske u jednom emailu početkom 1996. “U svakoj trgovini u Japanu Saturn je rasprodan, a na policama ostaju hrpe PlayStationa. Prodavači ne mogu usporediti stvarnu stopu prodaje jer se Saturn proda prije nego li uopće mogu izmjeriti. Volio bih da naše osoblje, prodavači, vlasnici trgovina, analitičari i mediji mogu razumjeti što se događa u Japanu”, nastavlja Kalinske.

Sasvim je očito kako je Kalinske, uslijed loših rezultata prodaje, pokušavao podignuti moral podređenih. Otkrivamo i kako je SEGA poslovala s jako malo zaradom po svakoj prodanoj konzoli, a u konačnici, svi znamo kako je to završilo. Poslije SEGA Mega Drivea/Genesisa, ulaskom Sonyja na tržište, Saturn i poslije njega Dreamcast su podbacili. Iz današnjeg gledišta, posebno nam se sviđao Dreamcast kao za ono vrijeme prilično snažna konzola, ali pojeo ga je rat formata diskova i činjenica da je izašao godinu prerano bez igara.

Danas, skoro 3 desetljeća kasnije, SEGA još uvijek uspješno egzistira u industriji. I ima solidan odnos sa Sonyjem, a Microsoft bi volio imati još bolji, u tolikoj mjeri da je nedavno želio kupiti japansku kompaniju, što će se ponovno aktualizirati ako mu propadne kupnja Activision Blizzarda.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano