Vijesti

Preko 2 tisuće naslova zauvijek će nestati kada Sony zatvori PS3, PSP i Vita Storeove, a neki će postati Xbox ekskluzive

Sony je ovih dana objavio svoju najgluplju odluku dosad. Jednim potezom ubit će na tisuće igara. Dok Microsoft na Xboxu ulaže ogroman novac u očuvanje starih igara te su si postavili cilj da se apsolutno sve mogu igrati sa svakom budućom konzolom, Sony s druge strane nastavlja rasipati svoj ugled. Odlučili su zauvijek zatvoriti PS3, PSP i Vita digitalne trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2. 7. igrači više neće moći kupovati PS3 i PSP digitalne igre, a 27. 8. ista sudbina zahvatit će i Vita naslove. Portal VGC napravio je fantastično detaljnu analizu svega što ćemo izgubiti.

  • Oko 630 digital-only Vita igara
  • Oko 730 digital-only PS3 (PSN) igara
  • 293 PlayStation Minis igara
  • 336 PS2 Classics igara
  • Oko 260 PS1 Classics igara (najviše na PSP i Vita-i)

Stižemo do brojke od čak 2 tisuće igara koje više neće biti moguće igrati na PS3, PSP i PS Vita konzolama, a nikada nisu izdane u fizičkom formatu na tim platformama.

Gašenjem PS digitalnih trgovina neke poznate igre efektivno će postati Xbox ekskluzive. Beyond Good & Evil HD, Rayman 3 HD, Far Cry 3: Blood Dragon, Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD, SoulCalibur II HD Online, Resident Evil Code: Veronica X, Lara Croft and the Guardian of Light i obje Bionic Commando igre poslije ljeta moći će se igrati isključivo na Xbox konzolama.

Kako piše VGC, ovo je kao third party izdavača najviše pogodilo Segu. Sega je u ono vrijeme jako puno truda uložila na remasteriranje starih naslova za PS3. Sony će ih jednim potezom sve obrisati, a igrači će ih moći pronaći na Xboxu i PC-ju. To su naslovi poput Daytona USA, Fighting Vipers, Jet Set Radio, NiGHTS Into Dreams, obje Sonic Adventure igre, Sonic the Fighters, Sonic CD, Virtua Fighter 2, Sonic CD, Space Channel 5 Part 2…

Tu je i oko 120 igara koje više nitko nikada neće moći kupiti na nijednoj platformi, a izdane su samo digitalno. To su PlayStation ekskluzive poput Infamous: Festival of Blood, Echochrome II, Lumines Supernova, The Last Guy, Rain, Trash Panic, Pain, PixelJunk Racers, Tokyo Jungle, TxK, MotorStorm RC…

Neke od igara koje će nestati bit će dostupne na PlayStation Now streaming servisu. Radi se o 134 digital-only PS3 igre i one će ostati sačuvane na ovaj način ako Sony ne odluči ukloniti njih. Ili ako ne odluči ugasiti i PS Now. Kod Sonyja je sve moguće.

VGC je dobro zaključio, a mi ćemo apostrofirati: Vita je stara 9 godina. PS4 će krajem godine napuniti 8 godina. Čeka li za godinu dvije i PS4 igrače slična sudbina? Ne znamo, ali povjerenje je narušeno.

Jasno je da sve navedene digitalne trgovine nisu radile dovoljan promet posljednjih godina. Vjerojatno praktički nikakav. Ali bit je u očuvanju igara. Da, sve igre koje ste kupili bit će i dalje dostupne za skidanje, ali mora postojati bolje rješenje. Ako ništa drugo iz poštovanja studijima poput Scuker Puncha čiji Infamous: Festival of Blood će se zauvijek izgubiti.

Narušeno povjerenje

Jedini način na koji Sony može popraviti stvar je da najavi da će se sve te igre moći igrati na PS5 konzoli putem povratne kompatibilnosti. Prošlih godina pisali smo o različitim patentima koji bi u teoriji mogli izvesti takvo nešto. Sony je razvijao sisteme koji ne samo da bi omogućili igranje starijih igara na PlayStationu 5, već bi podizali rezoluciju, rekonstruirali kvalitetu slike, retroaktivno omogućili trofeje…

Sony je ostao na patentima i ukidanje podrške starijem hardveru. S druge strane, Microsoft radi sve to, pa i puno više.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano