Vijesti

Prve recenzije za Final Fantasy XVI ukazuju na još jedan veliki hit u 2023.

Kasni izlazak recenzija najčešće znači kako izdavač nije siguran u kvalitetu igre. Recenzije za Final Fantasy XVI dopuštene su tek u trenutku izlaska igre na prva velika svjetska tržišta, u Australiji i Novom Zelandu, međutim, nepisano pravilo ovaj put nije potvrđeno i čini se da će FFXVI ostvariti golemi uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u trenutku pisanja ovog teksta te nakon 63 objavljene recenzije, Final Fantasy XVI drži prosječnu ocjenu od sjajnih 88% na Metacriticu. Zamirisalo je na “dobro” još ranije danas, kada je procurila ocjena japanskog Famitsua (39/40), a potom su u istom tonu uslijedili i drugi veliki svjetski mediji.

Brzim pregledom recenzija, ipak dolazimo do relativno oprečnih dojmova. Dojam je kao da se recenzenti nisu mogli odlučiti je li im više drago što je novi, akcijski pristup borbi sjajno odrađen, ili im pritom fali dijelić šarma tradicionalnog igranja Final Fantasyja na poteze.

Odlična akcijska igra. A kakav je kao Final Fantasy?

VGC (9/10) upravo to zamjera šesnaestici, gdje njegovom recenzentu ostaje dojam kao da su RPG elementi ubačeni reda radi, više kao nužnost budući da se radi o FF serijalu, pa se kao svojevrsni zaključak nameće da je FF16 sjajna akcijska igra i mrvicu lošiji Final Fantasy.

IGN-u s istom ocjenom fali “nešto” kako bi FF16 svrstao među najbolje akcijske RPG-eve današnjice, premda je kvalitetom borbe ipak “tu negdje”, ali vizuali, mračna priča i pamtljivi likovi dovoljni su kako bi FF16 svrstali među najbolje u serijalu kao igra koja će poslužiti kao prijelomna točka u tranziciji na akcijski gameplay.

Nešto kritičniji je Game Informer s 8.5/10 čiji recenzent smatra kako je priča propustila poentirati u nekim dijelovima, kvaliteta otvorenih dijelova igre ne prati linearne sekvence, a iskustvo je donekle narušilo i tehničko izvođenje, gdje se, FF16 u performance modu muči ostvariti stabilnih 60 FPS-a.

Za kraj moramo spomenuti i recenziju kolege @Foggyja na njegovom blogu Foggy Productions koji je kao veteran serijala nešto kritičniji. S ocjenom 75/100 preporuča šesnaesticu onima koji vole brze akcijske igre i zrelu priču, a premda, smatra, se radi o boljoj igri od FFXV, ovaj FF propušta poentirati na onome što su prethodne igre u serijalu to tako dobro radile desetljećima.

Final Fantasy XVI izlazi sutra 22. 6. ekskluzivno za PS5. A za kraj, pogodite u kojoj zemlji je igra zabranjena.

Igra

Povezano