Vijesti

Prvi dojmovi za PlayStation Portal: Jako dobar uređaj koji ne treba svakome

PlayStation Portal neće se pojaviti kod nas barem još neko vrijeme. Prvo izlazi u zapadnim zemljama i u SAD-u, a nekoliko dana prije izlaska stižu prvi dojmovi novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari većinom hvale 8″ LCD ekran. Navode kako je s većom dijagonalom ugodniji od onih na Switchu ili Steam Decku, međutim, OLED izvedbe oba uređaja ipak su bolje zbog većeg vršnog osvjetljenja i boljeg prikaza boja. PlayStation Portal nije namijenjen za igranje izvan kuće, što se vidi po neobičnom obliku neprikladnom za nošenje, ali i po osvjetljenju ekrana koji se ne ponaša tako dobro pod sunčevim svjetlom.

Ipak može i van kuće

Premda Sony kroz cijelu promotivnu kampanju nastoji uvjeriti igrače kako je ovo uređaj za po kući, novinari tvrde da se, u kontekstu konekcije, jako lijepo igra i na kvalitetnim vanjskim mrežama, pa tako i putem dijeljene 5G mreže na mobitelu. Ipak, Portal briljira na kućnoj mreži u neposrednoj blizini PS5 gdje je kvaliteta igranja, kažu, istovjetna nativnoj bez narušene kvalitete slike ili odziva kontrola.

Kada smo kod kvalitete streama, on je prvih nekoliko sekunda loš do upitan, nakon čega se kvaliteta drastično poboljša. Od eventualnih problema izdvajaju se poneki artefakti ili gubljenje piksela, ali ništa nesvojstveno streamanju igara te ništa drastično i konstantno da bi narušilo igraće iskustvo.

Premda stotinjak grama teži od Nintendo Switcha, recenzenti se slažu kako Portal ugodno leži u rukama na duže staze. Upitne su palice nižeg profila od DualSensea i samim time potrebno je navikavanje. Dojma smo da bi palice mogle biti problematične na duže staze onima s većim šakama.

Izostanak Bluetootha najveći minus

Govoreći o bateriji, ovisno o razini zvuka, osvjetljenja te haptičke vibracije, navodi se autonomija šest do deset sati.

Najveća zamjerka Portalu ide ka tome da se zapravo radi o glorificiranom uređaju za streamanje igara s namjenom kakvu mobiteli već imaju s nativnom Remote Play aplikacijom. Također, velika zamjerka ide i ka odluci da se onemogući korištenje bežičnih slušalica osim najnovijih PlayStation slušalica s Link tehnologijom, o čemu smo na FFA više pisali ovdje.

Također, postavlja se pitanje, što kada dođe do defekta kontrolera? Oni nisu rastavljivi kao oni na Switchu, a doimaju se iste kvalitete kao i standardni DualSense kontroler, a malo tko je nakon tri godine igranja PS5 na prvom DualSenseru. Da ne spominjemo potencijalno driftanje.

PlayStation Portal u Hrvatskoj izlazi 14. 1. po cijeni od 199,99 eura.

Povezano