Rasprava: Je li Microsoft predstavljanjem konzole u obliku PC-a već sad izišao iz rata s PlayStationom 5?

Poprilično smiješne bile su usporedbe novog Xboxa koje su se samo nizale nakon iznenadnog predstavljanja prošlog petka. Da, prošli petak predstavljen je Xbox Series X (Xbox X ukratko), konzola nove generacije iz Microsoftovog tabora s još glupljim imenom od prethodnika.

U redu, naviknuli smo se već na nemaštovitost Microsofta kod odabira imena i to nije ništa novo. S druge strane, nakon fantastičnih dizajnova Xbox One S i Xbox One X konzola Microsoft je pokazao da u svojem timu ima ljude koji znaju svoj posao. Radi se o konzolama čiji je izgled općenito iznimno dobro prihvaćen od igrača.

Očekivali smo revoluciju od nove konzole, a dobili smo… Hm. PC? Klasični oblik PC kučišta (da ne kažemo frižidera), vertikalno orijentiran, visine mojim stučnim okom izračunatih 30-ak centimetara, odnosno 3 XONE kontrolera.

I da se razumijemo, taj Xboxov PC je jako sexy. Toliko da bih kučište vlastitog računala odmah zamijenio za isto takvo. Jako sam zaslinio. Međutim, sad kad se Microsoft s visinom odrekao klasičnih TV kabineta u koje više ne stane, indicira li to i potencijani novi smjer kompanije i potpuni zaokret PC gaming tržištu, odnosno smanjenju barijere između njihove tzv. konzole?

Predaje li MS rat Sonyju i prije nego što je on krenuo?

Izlazi li Microsoft između rata nove generacije konzola još i prije nego li je ona započela? Podsjetimo i na to da Xbox praktički više nema ekskluzivne igre. Sve igre koje izdaje Microsoft izlaze i na PC-ju.

Ovu još uvijek aktualnu generaciju konzola Microsoft je krenuo forsirati i crossplay u kojeg je lukavim marketingom uvukao i Sony kao lidera tržišta.

Velike resurse Microsoft ulaže i u nadolazeći cloud servis za gejmanje Project xCloud.

Što mislite kako će izgledati naredna generacija konzola i hoće li se generacije uopće moći više gledati kao takve, s obzirom da tri glavna igrača očito idu svaki u svojem smjeru?