Šef Arkane Lyona javno kritizirao Microsoft

Vijest dana koja je uzdrmala gaming industriju svakako je Microsoftova odluka o zatvaranju nekoliko studija u njihovom vlasništvu. Najveće iznenađenje izazvala je odluka o zatvaranju Tango Gameworksa, kreatora odličnog Hi-Fi Rusha, igre koja je donijela pravo iznenađenje na gaming scenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je to licemjeran potez, pokazuje ne tako davni twit šefa Xbox marketinga.

Osim Tango Gameworksa, MS je odlučio zatvoriti i Arkane Austin, kreatore užasnog Redfalla, ali i odličnog Preya. Redfall je dugačka priča o razvojnom paklu kroz koji prođu mnogi naslovi, no nitko se nije nadao da će Microsoft zatvoriti kompletan studio. Posebno ne nakon ovakvih izjava.

Jasno je svima da je Microsoft pun sranja i da je vrijeme da Spencer ode, ali i njegova lijeva ili desna ruka – Sarah Bond. Nepravdu nije mogao podnijeti ni čelni čovjek Arkane Lyona, Dinga Bakaba (Dishonored 1, 2, Deathloop…) koji je javno i potpuno iskreno pokazao što misli o takvom potezu najbogatije kompanije na svijetu.

U seriji twitova poslao je poruke čelnicima kompanija (čitaj: Microsoftu) kako je ovo užasna stvar i da se osjeća jebeno rasporeno iznutra”.

“Kažete da vas činimo ponosnima kad radimo dobre igre. Učinite vi nas ponosnima kada su vremena teška. Podsjećam vas sve izvršne direktore da je industrija igara zabavna i kulturološka industrija, a na vama korporacijama je da čuvate ljude i osigurate njihovu kreativnost koja će donijeti benefit i vama.”

Pročitajte do kraja njegovo iskreno obraćanje i tugu zbog svih kolega koji su preko dana ostali bez posla. Inače, Microsoft će otpustiti više od 1900 ljudi kako bi osigurao optimalno poslovanje Xbox divizije. Ako smo naučili nešto svih ovih godina, to je svakako čitanje između redaka.

Ono što MS zapravo poručuje je da će sredstva usmjeriti na Call of Duty i druge “AAA” naslove, dok će kreativne slobode i manjih igara biti sve manje. One ne donose prihod kao jedan Call of Duty. Kapitalizam nikad nije bio veća ubojica kreativnosti nego danas. I tonemo sve dublje.