Sindikat glumaca u videoigrama na korak je od pokretanja velikog štrajka

I dok je američki sindikat WGA nakon više mjeseci prosvjedovanja na rubu dogovora novih uvjeta za pisce na TV serijama i filmovima, bratski sindikat SAG-AFTRA koji okuplja glumce i glasovne glumce videoigre tek kotrlja svoj kotačić.

Prije tri tjedna pisali smo o pokretanju inicijative koja za cilj ima ispitati članstvo odobravaju li štrajk te slažu li se u dva najbitnija zahtjeva s kojima će se ići prema velikim izdavačima. Traže 11-postotno povećanje plaća te jamstva da ih neće (kompletno) zamijeniti umjetna inteligencija.

Danas sindikat javlja o pozitivnom odzivu članstva. Ako pregovori ne budu napredovali željenim tokom, podrška od čak 98,3% glumaca, članova sindikata, ovlastila je njegove čelnike u donošenju odluke o štrajku. A pregovori su u dosadašnjih pet krugova bili neuspješni, nisu se pomaknuli daleko od prve točke, javlja SAG-AFTRA.

Slijedi nova runda pregovora

Povećanje plaća koje nude veliki izdavači ne prati stopu inflacije, a ni jamstva oko izrabljivanja umjetne inteligencije nisu adekvatna. Nova runda pregovora kreće danas, trajat će tri dana, pa ako ni ovi pregovori ne izrode konkretne zaključke, bliže zahtjevima sindikata, štrajk je sasvim izvjestan.

Što to znači za igrače? Pa vjerojatno ćemo dulje čekati na izlaske nekih igara, prvenstveno američkih studija. SAG-AFTRA surađuje s najvećim izdavačima poput Activisiona, Electronic Artsa, Take 2, Insomniaca, Warner Brosa i drugih. Dakle, Call of Duty, GTA, Star Wars, Suicide Squad, Marvel’s Wolverine… Sve su to naslovi ili nastavci serijala koji bi mogli dobiti odgode.