Vijesti

Sivo tržište na Ebayu: Koliko su zaradili “skalpeli” na novim konzolama i PC hardveru?

Ljudi koji se dobro snalaze na pretjerano kompliciranom sistemu prednarudžbi ekstremno ograničenog broja konzola jako dobro zarađuju. Tako smo nedavno pričali o grupi do samo 12 preprodavača koji su zaradili preko 8,5 milijuna kuna na preprodaji PS5, međutim, sivo tržište znatno je veće od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi Tom’s Hardvare, data inžinjer Michael Driscoll s dev.to još je početkom ovog predblagdanskog ludila napravio skriptu koja prati sve unose i prodaje na Ebayju, a mjesec dana poslije rezultati su zastrašujući.

Samo do 1. 12. na Ebayu je prodano gotovo 33 tisuće PlayStation 5 konzola uz promet od 35 milijuna dolara, od čega čisti profit iznos čak 20 milijuna dolara. PS5 konzole su se prodavale po cijenama iznad 1000 dolara po komadu.

Kod Nvidia RTX30 serije situacija je nešto bolja prvenstveno zbog još veće nestašice. Na tržištu su se pronašle RTX 3090, 3080, 3070 i 3060ti gafičke kartice koje su na Ebayu prodane u preko 15 tisuća komada uz promet 22 milijuna dolara te čistu zaradu od skoro 10 milijuna dolara.

Obje Xbox Series zajedno su na Ebayju prodane u 30-ak tisuća komada uz promet od 23 milijuna dolara i 10-ak milijuna dolara čistog profita.

U dva mjeseca od kad su krenule prednarudžbe i prodaja novog konzolaškog i PC hardvera skalperi su tako zaradili preko 40 milijuna dolara samo na Ebayu. Brojke su to koje su Nvidia, Microsoft i Sony izgubili, što velike kompanije nikako ne vole. Budite sigurni kako će naredno slično lansiranje novog hardvera biti pametnije isplanirano. Isključivo uz njihovu volju broj botova i skalpela će se moći svesti na minimum.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano