FFA Focus

Niste zadovoljni s prvih 5 mjeseci PS5? Usporedili smo ga s PS4 u istom razdoblju

PlayStation 5 danas slavi svojih prvih 5 mjeseci u Europi. 18. 11. u Hrvatskoj se slavio Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Bio je to neradni dan, što je ujedno značilo da mnogi neće dobiti svoju konzolu na dan izlaska 19. 11. Mnogi od rijetkih sretnika koji su uspjeli osigurati svoj primjerak u launch windowu na PS5 su se igrali s danima zakašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tromi početak prodaje u Hrvatskoj bio je tek naznaka onoga što nas globalno tek čeka. Pandemija nezabilježena u novijoj povijesti zatvorila je mnoga gospodarstva, usporila je međunarodni promet, smanjila obujam proizvodnje u tvornicama te uzrokovala globalnu nestašicu ruda potrebnih za izradu tehničke opreme. I najbitnije od svega – uzrokovala je rast potražnje sveg zabavnog sadržaja. U izolaciji smo željniji zabave više nego ikad.

Nikada u novijoj povijesti nismo zabilježili nešto slično. Čak ni ratovi nisu usporili svjetsku ekonomiju kao što je to napravio Covid-19. Kada se već fokusiramo na video igre i igranje, spomenimo kako industrijska proizvodnja nije jedina koja pati. Pati i razvoj igara. Veliki razvojni studiji prebacili su se na rad od kuće što je dodatno zakompliciralo ionako kompliciranu logistiku ispreletenu u mrežu desetina i stotina developera koji u svakom trenutku trebaju međusobno surađivati.

Rezime? Nema konzola. Nema igara. No je li to zbilja tako? Najbolje ćemo saznati ako povučemo paralelu s prvih 5 mjeseci PlayStationa 4.

Prodaja i isporuka PS4 i PS5

29. 4. 2014. PS4 je obilježio svojih prvih 5 mjeseci u EU. Sony je tada imao goleme razloge za zadovoljstvo. Nikada nijedna konzola u povijesti nije se prodavala poput PS4, a koliko dramatično je gazio Xbox One najbolje pokazuje činjenica kako je Microsoft bio primoran već tada rezati cijenu svoje konzole.

U svojih prvih 5 mjeseci PS4 se prodao u nešto više od 7 milijuna primjeraka. Nakon snažnog početka prodaje i globalne nestašice stvari su se stabilizirale. Ako ste se potrudili, PS4 ste tada čak i u Hrvatskoj mogli pronaći relativno lako. Malo teže, ali od 10 specijaliziranih trgovina u Zagrebu ste tada, ako ste se potrudili, u datom trenutku mogli pronaći PS4 u njih barem nekoliko.

19. 4. 2021. za PS5 ne znamo točne prodajne rezultate, ali možemo logički odrediti okvirni broj iz dostupnih nam informacija. Sony je još u veljači potvrdio kako je na putu da ostvari 7,6 milijuna prodanih komada do kraja 3. mjeseca. NPD prije nekoliko dana nije dao točne brojke, ali je potvrdio kako je PS5 najbolje prodavana konzola u američkoj povijesti. S današnjim danom PS5 je sasvim sigurno jako blizu brojke 8 milijuna prodanih primjeraka, a možda ju je i premašio.

Zaključak? Potražnja PS5 u usporedbi s PS4 je znatno veća, a isporuka usporena s globalnom pandemijom i nestašicom proizvodnih materijala još uvijek je nešto bolja nego prije 8 godina. Ne biste vjerovali

Tek 20-ak PS4 igara

Što je s igrama? Sjećate li se koliko je igara bilo dostupno na PS4 5 mjeseci nakon izlaska? Oko 70. Od njih 70, kada filtriramo indie portove ostaje nam tek 20-ak igara. Od Sonyjevih ekskluziva tu su bili Killzone Shadow Fall, Knack, Resogun i inFamous Second Son, a od drugih igara izdvojili bismo naslove poput Assassin’s Creed 4: Black Flag, Call of Duty: Ghosts, Battlefield 14, FIFA 14, NBA 2k14, Need for Speed Rivals, Warframe, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, Rayman Legends, Thief, Tomb Raider: Definitive Edition. To su sve igre iz prvih 5 mjeseci PS4, a koje možemo svrstati u nekakvu nategnutu AA ili AAA produkciju. Sve osim Warframea i Sonyjevih ekskluziva mogli ste igrati i na PS3.

Kakva je situacija danas na PS5? Od Sonyjevih ekskluziva tu su Demon’s Souls, Sackboy, Spider-Man: Miles Morales, Astro’s Playroom i Destruction AllStars, a od drugih igara koje nisu izašle prije PS5 izdvojili bismo igre poput Dirt 5, Godfall, Watch Dogs: Legion, FIFA 21, NBA 2k21 CoD: Black Ops Cold War, Assassin’s Creed: Valhalla, Observer: System Redux, Little Nightmares II, Yakuza: Like A Dragon, Outriders, Oddworld: Soulstorm, Hitman 3, Immortals Fenyx Rising…. Next-gen nadogradnje za PS5 dobile su i neke starije igre poput Borderlands 3, Control, Crash Bandicoot 4, Destiny 2, Doom Eternal, For Honor, Maneater, Marvel’s Avengers, Metro Exodus, Nioh 2, No Man’s Sky, Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, R6 Siege, WRC9, Disco Elysium: The Final Cut, Judgment, Dreams…

Nabrojali smo preko 40 igara s next-gen nadogradnjama, propustili smo ih još hrpetinu, a na PS5 još možete igrati tisuće PS4 igara od kojih su mnoge profitirale boljom izvedbom bez obzira na nedostatak PS5 nadogradnje.

Osim donekle u mogućnostima operativnog sustava, PlayStation 5 je u svakom pogledu bolja konzola od PlayStationa 4 u prvih skoro pola godine. Čak i vremenski prilagođeno. Unatoč pandemiji i golemoj potražnji, PS5 igra više igrača nego onda PS4, a oni igraju više novih igara. To je činjenica.

Je li se Sony mogao bolje pripremiti? Svakako. Ali ekonomska, politička i zdravstvena globalna situacija nije ostavila previše prostora. Velikih problema s isporukom imaju i Microsoft, Nvidia, AMD te drugi veliki proizvođači mobitela, televizora, pa čak i automobila. Ne postoji grana tehničke i zabavne industrije koja nije pogođena… Uz to, danas igre igra nemjerljivo više igrača nego 2014. godine. Stoga situacija, kako u svijetu tako i kod nas, ni ne može biti bolja.

Pomanjkanje konzola i grafičkih kartica potrajat će još neko vrijeme, a ja predviđam kako će se ona otegnuti duboko u ljeto. Uz to nas tek očekuje veliki val odgoda igara. Ali kupnja nove konzole, bio to PS5 ili XSX, nikada nije bila isplativija. Pokušajte realno sagledati situaciju u svijetu, nemojte se previše živcirati dok čekate na svoju konzolu, a jednom kada je dohvatite nikada nećete više uživati u igranju – bilo da igrate stare ili nove igre. Slično sam zaključio kada sam recenzirao PS5, a pet mjeseci iskusniji toga se držim i dalje.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano