Vijesti

Square Enix je prodao Tomb Raidera, Deus Ex, Legacy of Kain i njihove studije za sitniš

Jedna velika era gaming industrije stigla je svom kraju. Square Enix je dogovorio prodaju svojih studija sa zapada i pripadajućih im IP-eva. Sretni novi vlasnik je Embracer grupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Embracer grupa, koja već posjeduje Gearbox, THQ Nordic, Koch Mediu, Saber Interactive i još desetine drugih studija dogovorila je kupnju Crystal Dynamicsa (Tomb Raider, Marvel’s Avengers), Eidos Montreala (Deus Ex, Guardians of the Galaxy) i pripadajuće im IP-eve (Thief, Legacy of Kain…) za 300 milijuna dolara.

Sve je već dogovoreno, službeno su obznanile obje strane, Embracer će Squareu novac isplatiti jednokratno i u kešu, a transakcija će se zaključiti negdje u ljeto ove godine.

U posljednje dvije godine potrošili preko 8 milijardi na akvizicije

Square Enix i Embracer grupa slažu se kako legendarni studiji pod novim vodstvom imaju još veći potencijalni vrhunac nego dosad, a ova suradnja Squareu bi trebala otvoriti prostor za kolaboraciju s drugim kompanijama, budući da je Embracer svoje korijene pustio u gotovo sve grane zabavne industrije.

Embracer grupa u kratko vrijeme postala je najveća europska gaming kompanija. Njezin najveći suvlasnik je švedski milijarder Lars Wingefors s otprilike 28% udjela, a samo u posljednje dvije godine, bez Square Enixovih studija, potrošeno je 8,1 milijarda dolara na akvizicije.

Square Enix poručuje kako će im ovaj priljev novca omogućiti dodatna ulaganja u blockchain, AI i cloud, a posebno ovo prvo mogla bi biti rizična oklada na NFT-ove i tehnologiju koja je općenito već ispala iz trenda, a svima koji su je pokušali progurati igrači su glasnim negodovanjem okrenuli leđa.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano