Vijesti

U 2024. očekujte još više akvizicija i rošada gaming studija

Ovu godinu i prethodnih nekoliko obilježio je prvenstveno Microsoft s dvije najveće akvizicije u gaming industriji. Za ukupno 77 milijardi dolara kupio je Activision Blizzard te Bethesdu, a Sony je uzvratio akvizicijom Bungieja za 3,6 milijardi. Općenito se jako puno trgovalo, pa su milijarde još trošili i Tencent, Embracer grupa, Take-Two…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Microsoft je upravo kompletirao Activision Blizzard, međutim, u ovom kvartalu sve je nekako usporilo. Ali zatišje neće dugo potrajati. Sve će se zahuktati tokom iduće godine, smatra investicijska banka Drake Star.

Drake Star je u prethodnom kvartalu zabilježio 33 akvizicije i spajanja vrijednih ukupno 5 milijarde dolara te oko milijardu dolara privatnog ulaganja, ali volumen potrošnje stabilno će rasti u narednim mjesecima. “Na temelju razgovora s brojnim najvećim gaming tvrtkama, očekujemo da će se obujam poslova stalno povećavati tokom 2024.”, Axiosu su poručili iz te investicijske banke.

Sony očekuje veliki posao

Najviše aktivnosti očekuje od Sonyja, Take-Two, Tencenta te saudijske grupe Savvy/Scopely. Neki od njih otimat će se za studije švedske Embracer grupe koja je očito zagrizla više nego što može prožvakati, pa je neke studije već ugasila, poput kreatore Saints Rowa, a u drugima broji gubitke.

Ako pitate bivšeg šefa PlayStationa, velike akvizicije nisu dobre za industriju. Shawn Layden smatra kako bi one mogle uzrokovati opći pad kreativnosti, a kako bilo, iduća godina svakako će biti zanimljiva.

Povezano