Vijesti

Unatoč preko 25 milijuna prodanih PS5 konzola, zarada PlayStationa se prepolovila

Sony je upravo objavio novo financijsko izvješće koje potvrđuje i dalje golemi interes kupaca za PlayStation 5 konzole, međutim, zbog inflacije, rasta troškova i nepovoljnog tečaja bilježi značajan financijski pad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja tri mjeseca prodao je 3,3 milijuna PS5 i tako premašio jubilej od preko 25 milijuna ukupno prodanih konzola nove generacije. Impresivno, ali slabije od PS4 koji se u svojih prvih 8 kvartala prodao 29,4 milijuna puta. Što Sony i analitičari ne smatraju neuspjehom, budući da prodaju diktiraju globalni poremećaji u proizvodnji i distribuciji.

Pad broja pretplatnika i igrača

Zanimljivo, unatoč uvođenju novih razreda PlayStation Plusa, ukupan broj pretplatnika se smanjio s 47,2 milijuna u istom periodu prošle godine na 45,4 milijuna. Pritom je i PSN izbrojao 2 milijuna igrača manje što se događa već drugi kvartal za redom, a lošiji rezultati ogledavaju se i u financijama.

Dok su ukupni prihodi rasli za 12%, Sony bilježi pad zarade za čak 49% na 284,6 milijuna dolara. Sony krivi porast troškova razvoja igara i akvizicije (uključujući i Bungie) te negativne tečajne razlike između američkog dolara i japansko jena, a porast prihoda možemo u jednom dijelu pripisati i poskupljenju PS5.

Istovremeno, Sony ukupno bilježi rast zarade za 8%, zahvaljujući povećanju prihoda iz segmenta glazbe i filmova donekle se amortizirao pad gaming segmenta, ali u narednim kvartalima očekuju se bolji rezultati. Ponajviše jer, kako se tvrdi, proizvodni kapaciteti rastu te se do kraja ožujka 2023. planira isporuka rekordnih 18 milijuna PS5 konzola.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano