Vijesti

Windows 11 izlazi 5. 10. kao besplatna nadogradnja, ali ne onima koji imaju procesore starije od 3-4 godine

Otkriven je konačan datum službenog izlaska novih Windowsa – bržih, jednostavniji, s Android aplikacijama i sa Start izbornikom na sredini poput Appleovog MacOS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o Windowsu 11 pisali smo ovdje, a danas donosimo dodatne informacije. Za gamere je najvažnija činjenica kako će Windowsi 11 imati podršku za DirectX12 Ultimate, DirectStorage tehnologiju (teksture s diska se direktno streamaju u GPU, bez asistiranja procesora za što je potreban NVMe SSD) te automatski HDR koji se pokazao fantastičnim na Xbox konzolama, a za koji vam je potreban odgovarajući monitor. Također, Game Pass će biti integriran u same Windowse ali, naravno, plaćat će se dodatno.

Sve je brže i jednostavnije

40% manje nadogradnje brže će se instalirati. Kako kažu, Windows 11 bit će brži nego ikada, što će utjecati na igre i sve moguće aplikacije. “I pretraživanje interneta bit će brže na svim browserima”, tvrde iz Microsofta.

Novost je odabir već predefiniranih rasporeda prozora. Jednim klikom odaberite kako ih želite rasporediti na ekranu. Ovu mogućnost Microsoft je nazvao Snap Layouts.

Snap Groups je još jedna nova kul mogućnost. Windowsi će zapamtiti raspored prozora unutar iste grupe programa. Primjerice, moći ćete zapamtiti layout usporedog korištenja Photoshopa i Lightrooma i uvijek mu se vratiti. Dosad kada biste u miks ubacili, primjerice, aplikaciju za čitanje emailova, raspored prozora bi se poremetio, a zatim smo gubili vrijeme na ponovno slaganje željenog rasporeda.

Kada smo kod jednostavnosti, Microsoft Teams u potpunosti će biti integriran u Windows 11 baš kao što je Face ID integriran u Appleov ekosustav. Jednim klikom moći ćemo se povezati sa svima u svijetu koji koriste Teamse. Teams se dosad, a ponajviše zahvaljujući pandemiji profilirao kao aplikacija za poslovne potrebe, a čini se da ga Microsoft želi prenamijeniti i za društvene svrhe.

Neće se svi odmah nadograditi na nove Windowse

Ako ste sada na Windowsu 10, to znači da ćete nadogradnju na Windows 11 dobiti besplatno. Međutim, ne nužno odmah 5. 10. Kako kažu iz Microsofta, puno su naučili na primjeru desetke, pa će ovaj put nadograđivati korisnike u fazama.

Prvi na redu bit će vlasnici novijeg hardvera, a zatim će na red dolaziti svi ostali ovisno o starosti i pokazateljima testiranja. Međutim, ako to ne želite, nitko vas neće siliti na transfer. Podrška za Windows 10 neće prestati prije kraja 2025. godine.

Ako ste nestrpljivi, Windows 11 možete testirati već sada uključivanjem u Microsoftov Insider program ovdje ili jednostavno pretražite postavke Windowsa 10 za pojam Insider, kroz koji ćete se također moći uključiti u program.

Ograničenje kod podržanih procesora

Za Windows 11 nećete trebati monstruma od računala. Ako ste ugodno koristili Windows 10 na trenutnom hardveru, jedanaestica će vam raditi jednako dobro ili čak i bolje. Ali postoji jedno strogo ograničenje, a to je procesor. Grubo računajući, neće biti podržano ništa izdano prije 2017. godine.

Windows 11 podržava Intelove procesore tek od osme generacije pa na dalje (Coffee Lake s kraja 2017.) i jedan jedini procesor iz sedme generacije (Core i7-7820HQ).

S AMD-om situacija je mricu lošija, podržani će biti procesori tek od Zen 2 generacije iz 2019. pa na dalje. Dakle, neće biti podržan nijedan Ryzen 1x procesor. Nažalost, oni koji su se dosad za gaming provlačili s procesorima tipa FX-8150 to više neće moći.

To ne znači nužno kako nove Windowse nećete moći instalirati sa starim procesorima. Moći ćete skinuti ISO i instalirati ga samostalno, ali nećete dobivati službene nadogradnje ili ćete ih preuzimati i snalaziti se na vlastitu odgovornost.

Glavni razlog je tzv. Trusted Platform Module – maleni čip zaslužan za enkriptiranje podataka u slučaju ako, primjerice, haker na neki način preuzme vaše računalo. Na njega se Windowsi pozivaju kod samog pokretanja računala, odnosno neće se bootati ako enkripcijski ključevi ne odgovaraju, a još ga koriste i moderni pretraživači interneta, periferija poput printera i bilo kakav oblik autentifikacije. Jasno je da Microsoft s Windows 11 želi drastično poboljšati aspekt sigurnosti.

Stariji procesori, dakle Intelovi prije 8. generacije i AMD-ovi prije ZEN 2 u testiranjima imaju 52% više crasheva koji se manifestiraju s plavim ekranom smrti (BSOD). S druge strane, korištenje podržanih procesora rezultirat će s crashevima u tek 0,2% situacija.

Oni u Insider programu mogu preuzeti PC Health Check aplikaciju koja će vam otkriti je li vaš CPU podržan, dok će svi ostali to moći napraviti jednom kada Microsoft izda tu istu aplikaciju široj javnosti nekad u narednim tjednima. Ako niste sigurni, slobodno nam javite komentarima svoj procesor pa ćemo vam reći.

Dakle, Windows 11 u svojoj punoj izvedbi stiže 5. 10. ove godine. Ali samo na uređaje čiji procesor nije stariji od 3-4 godine.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano