Vijesti

Kako nadograditi na Windows 11 odmah i bez čekanja u redu?

Baš kao i uvijek dosad, dan lansiranja novih Windowsa ne znači uvijek i maksimalnu adopciju tržišta. Microsoft će kroz period od nekoliko tjedana postepeno nadograđivati Windows 10 korisnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li već stigli na red možete provjeriti u postavkama Windowsa 10 pod Windows Update sekcijom. Međutim, dobra vijest je da ne trebate čekati Microsoftovu blaženu notifikaciju. Windows 11 možete i sami preuzeti s Microsoftovih stranica.

Prije nego što krenemo dalje preporučujemo preuzeti službenu PC Health Check aplikaciju ovdje. Ona će vam otkriti je li vaš sistem kompatibilan s novim Windowsima, a moguće je da nije ako imate stariji procesor bez tzv. Trusted Platform Module čipa. Podržani su AMD-ovi procesori od druge Ryzen generacije i Intelovi od Cofee Lake generacije.

Omogućite Secure Boot i TPM 2.0 u Biosu

Ako ne posjedujete kompatibilni procesor, to ne znači da ne možete instalirati Windowse 11. Možete pratiti vodič u redovima ispod, ali nećete dobivati službene nadogradnje i novi operativni sustav koristit ćete na vlastitu odgovornost. U tom slučaju zaista je bolje ostati na Windowsu 10.

Čak i ako imate podržani procesor, moguće je da u Biosu nemate omogućene jednu od dvije ključne značajke. A to su Secure Boot i TPM 2.0. Tada će vas PC Healt Check upozoriti i uputiti kako uključiti obje opcije.

Preuzmite Windows 11 sa službenih stranica

Ako PC Health Check izbaci zelene kvačice, možete nastaviti dalje i vaše Windows 11 iskustvo bit će upotpunjeno s budućim nadogradnjama. U protivnome nastavljate na vlastitu odgovornosti.

Na Windows 11 stranicama preporučujemo preuzimanje Installation Assistanta. Pobrinite se da na disku imate barem 10-ak gigabajta slobodnog prostora i pokrenite ga s administratorskim ovlastima.

Kada Installation Assistant obavi sve potrebne predradnje ponudit će vam mogućnost restarta računala nakon čega kreće instalacija Windowsa 11. Tokom instalacije PC će se nekoliko puta gasiti. Pustite ga da odradi svoje, nakon čega će vas dočekati novo sučelje i sve mogućnosti nove generacije Windowsa.

Ako to želite, možete napraviti i čistu instalaciju s ISO datoteke dostupne na istoj stranici. U tom slučaju procedura je ista kao i ranije. Preuzet ćete ISO datoteku, napraviti bootabilni USB ili DVD i u Biosu omogućiti pokretanje s eksternog medija.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano