Xbox u studenome uvodi igranje iz clouda izvan Game Pass kataloga

Premda još uvijek kvalitetom nije na razini Geforce Now, Xboxov xCloud jako dobro streama igre, a Microsoft ozbiljno širi uslugu na milijune uređaja izvan Xbox ekosustava. Priča će uskoro postati još ozbiljnija.

Kako piše The Verge, Microsoft idućeg mjeseca planira započeti testiranje igranja svih Xbox igara iz clouda, što je dosad bilo rezervirano isključivo za naslove iz Game Pass ponude. Prvo će priliku dobiti članovi Insider programa, a potom do konca ove godine ili početka 2025. i svi drugi, čime se podrška širi na tisuće drugih naslova.

Preostaje samo pitanje naplate. Jer dok se ponuda širi izvan ponude Game Pass igara, ne zna se hoće li Microsoft uvesti neki novi razred naplate gdje ne biste nužno trebali biti Game Pass pretplatnik, a mogli biste igrati one igre koje posjedujete.

Od studenog i na Androidu

Inače, Microsoftu na ruku ide i odluka američkog suda kojom Google mora otvoriti svoj PlayStore i omogućiti druge trgovine na Androidu, što otvara put za lansiranje vlastite Xbox trgovine na stotinama milijuna uređaja s Androidom. Tako će, potvrdila je predsjednica Xboxa Sarah Bond, igrači već idućeg mjeseca moći kupovati i igrati Xbox igre na Androidu na Microsoftovoj vlastitoj mobilnoj trgovini. Ali zasad samo u SAD-u.

Ipak, to ne znači da će se iz clouda moći igrati baš sve moguće Xbox igre jer svaki izdavač će ponaosob moći onemogućiti tu opciju, ali nekako sumnjamo da će takvih odluka biti previše.