Zatvoren je jedan od najpopularnijih torrent siteova. Kažu da je to početak kraja piratstva

Nakon 15 godina djelovanja, zatvoren je jedan od najpopularnijih torrent trackera na internetu. Početna stranica RARBG-a samo u travnju je brojala 40 milijuna posjetitelja, a sada sve njih dočekuje poruka o gašenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu, osim legalnih poteškoća, problema je bilo više. Nekoliko bitnih članova tima izgubilo je živote od Covida, neki su u ratu (i za Ukrajinu i za Rusiju), a potom su tu i financije kroz prizmu rastućih troškova najma servera te inflacije. “Više ne možemo održavati stranicu iz vlastitog džepa”, stoji na stranici RARBG-a. Odluka o gašenju bila je jednoglasna, konačna je, i to je kraj za tracker koji je radio poprilično dobar posao u distribuciji filmova te najnovijih epizoda TV serija. Prvo je to gašenje velikog torrent sitea još od KickassTorrentsa, Torrentza i ExtraTorrenta 2016.

Torrentfreak piše da njegovo gašenje znači i kraj za popularna RARBG torrent izdanj. Ona su u najvećoj mjeri bili sigurna za preuzimanje, kvalitetna i, što je najvažnije – na njih se nije dugo čekalo.

Među torrent entuzijastima prevladava stav kako smo ušli u početak kraja piratiziranja na internetu. Barem u formi kakvu smo dosad poznavali, strukturom koja se nije previše mijenjala još od 90-ih. Istovremeno, Netflix, HBO, Disney i ostali akteri streaming on demand tržišta nastavljaju podizati cijene, a neki od najvećih aktera još uvijek ne podržavaju zemlje poput Hrvatske, pa ako želite gledati njihov sadržaj ni ne postoji drugi način osim – ilegalnog.