Vijesti

Zaposlenici Riota (League of Legends) prosvjeduju, ali ne zbog novca

Iako u posljednje vrijeme sve češće u javnost izlaze informacije o ne baš bajnim radnim uvjetima developerskih studija diljem svijeta, osim tu i tamo nekog sramežljivog izvještaja, začuđujuće, nema nekih većih prosvjeda ili demonstracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog tomu može biti i činjenica kako su plaće u industriji jako dobre, dobre radne snage uvijek nedostaje, pa zaposlenici u svakom trenutku mogu otići u neki drugi studio, a usput možda ispregovarati i bolju plaću i beneficije.

“Ako vas netko maltretira ne smijete ići na sud, već ćemo mi organizirati arbitražu”

Riot Games s druge strane nema takvih problema. Umjesto nenormalnog broja radnih sati, neki njihovi zaposlenici žale se na seksualna uznemiravanja koja nad njima navodno vrše neki šefovi i kolege. Kad nad tobom netko vrši mobing bilo kakve vrste, slobodan si ga tužiti prvo poslodavcu, a zatim otići i na sud te prepustiti pravosudnim tijelima da rade svoj posao. Tako je u svakoj normalnoj firmi. Međutim, prema ugovoru koji zaposlenici moraju potpisati kad dođu u Riot Games, postupak u takvim slučajevima kod njih mora biti drugačiji.

Naime, prema ugovoru o radu, zaposlenici Riot Gamesa ne smiju ići na sud za bilo kakve probleme unutar kompanije, već im je vodstvo tvrtke dužno osigurati tzv. arbitražu. Arbitraža je suđenje koje nema težinu ni pravorijek klasičnog suđenja, ali se sudionici iste obvezuju poštovati donesene odluke. U praksi, izabire se (barem na papiru) neovisna osoba koja će saslušati obje strane, te na kraju donijeti odluku. Jasno vam je zašto su neki od zaposlenika zabrinuti, odnosno, teško je vjerovati u neovisnost i poštenje nekog tijela koje sastavlja tvoj šef, a ono treba donijeti odluku na njegovu štetu.

I to je razlog zašto zaposlenici Riot Gamesa prosvjeduju, što je prvi takav zabilježeni slučaj još od Cryteka i njegovih zaposlenika koji 2014. nisu dobivali svoje plaće. Jučer je tako oko 200 zaposlenika iz Riotovog ureda u Los Angelesu prosvjedovalo ispred zgrade, zahtjevajući kompletne promjene ugovora o radu.

S druge strane, Riot je spreman u ugovore ubaciti samo stavku koja bi prepustila tužbe seksualnog uznemiravanja pravosudnim tijelima, dok bi arbitraža vrijedila i dalje za sve ostale slučajeve. Što jednom dijelu zaposlenika i dalje ne odgovara, te je postavljen ultimatum za donošenje konačne odluke do 16. 5.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano