Vijesti

Zašto PS4 postane bučan nakon godine dana, a zašto će PS5 ostati tih?

Često kada pišemo o konzolama nove generacije te se osvrćemo na dojmove drugih po pitanju rada konzole, naiđemo na skepticizam u komentarima. I to potpuno opravdan. Gotovo svi smo se suočili s bučnim radom PS3 i PS4 konzola i to nakon što su, identično, obje generacije po kupovini bile tihe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon godinu ili dvije praktički sve verzije PlayStationa 4 postanu bučne, što je posebno nepodnošljivo ljeti kada poprime svojstva mlaznih motora.

Zašto postanu bučnije? Glavni i jedni razlog je termalna pasta. Odnosno promjena njezinih svojstava s vremenom.

“Na ovome smo radili 2 godine”

Termalna pasta je smjesa koja provodi temperaturu s procesora direktno na hladnjak, a svu tu toplinu kasnije ventilatori ispuhuju vani. S vremenom, nakon godinu ili dvije, što zbog prirodnih svojstava što zbog korištenja jeftinije paste, ona bi se kod PS4 stvrdnula, izgubila svojstva, a toplina bi ostala na procesoru. Ventilatori bi se stoga prebacili u veću brzinu, a konzola bi postala bučnija.

Problem se rješava zamjenom termalne paste. Osobno sam je mijenjao na 10-ak PS4 konzola i rezultati u količini buke su instantni. Međutim, kućne konzole umjesto računala biramo prije svega kako se ne bismo zamarali takvim stvarima.

Sony je s PS5 napravio veliki korak naprijed na tom području, a otkriveno je to u službenom PlayStation 5 Teardown videu.

Naime, umjesto klasične termalne paste Sony će na PS5 koristiti tzv. liquid metal pastu. Znatno skuplje, ali i učinkovitije te dugotrajnije.

Ne samo da je učinkovitije i bolje rješenje, tekući metal je prilično komplicirano rješenje. Naime, on provodi struju, stoga je posebnu pažnju trebalo posvetiti kako bi se čitavi sistem izolirao od ostatka konzole. Ako procuri negdje gdje ne treba, spržile bi se sve elektroničke komponente, što je i glavni razlog zašto PC entuzijasti i dalje biraju klasičnu termalnu pastu. Sony je na svojem rješenju za PS5 radio čak 2 godine.

Dakle, po svemu viđenome PS5 ima fantastično riješeno hlađenje i sada zaista možemo očekivati iznimno tihu konzolu koja će ostati takva dugo godina.

Povezano