Vodič

Izašao je PlayStation VR2. Ovo su naši savjeti kako ublažiti mučnine te kako se što prije potpuno naviknuti na igranje u VR-u

PlayStation VR2 je izašao jučer i mnogi od vas odlučili su se kupiti ovaj uređaj upakiran s brojnom naprednom tehnologijom. Mi smo u FFA recenziji pohvalili golemi iskorak u odnosu na prethodnika. VR kontroleri su sjajni, headset je sposoban isporučiti odličnu grafiku, a Horizon Call of the Mountain jedna je od najzabavnijih igara koje smo ikad igrali.

Međutim, igranje u virtualnoj stvarnosti zahtjeva određeno privikavanje. Većina početnika osjetit će neugodu u obliku mučnine i vrtoglavice, ali jednom kada se naviknete, VR daje jako, jako puno.

VR noge

VR noge je pojam kojim se u žargonu karakterizira navikavanje igrača na virtualno okruženje. Jednom kada dobijete VR noge, tada ste svoje tijelo naviknuli na specifičnosti kretanja u virtualnoj stvarnosti.

Neugoda u VR-u se javlja uslijed dispariteta onoga što se događa u virtualnom i pravom svijetu. Kretanje u virtualnom svijetu mozak prihvaća kao zbilju, bilježi osjećaj gibanja, međutim, tijelo stoji na mjestu. Mozak možete uvjeriti da se zapravo krećete, a jedan od najpopularnijih načina u igrama je kretanje rukama. U Horizon Call of the Mountain hodanje i trčanje izvodi se kružnim pomicanjem šaka unaprijed. Što zbilja funkcionira.

Poput Horizona, većina igara nudi identičan sistem kretanja. Ako ste početnik, uvijek izaberite njega umjesto klasičnog kretanja analog palicama. U nastavku vam donosimo savjete kako što bezbolnije pobijediti mučnine na temelju naših preko 50 sati igranja u VR-u.

Radite pauze – Prvo napravite pauzu nakon 15 minuta igranja, uzmite 5 minuta, rastegnite noge i popijte vode, pa postepeno produžujte vrijeme igranja. Iz našeg iskustva, kad dođete na nekih 45 minuta bez neugode, dobili ste VR noge, ali nemojte se preforsirati, svejedno radite pauze. Ako osjećate neugodu, nemojte forsirati, tako ćete si samo produžiti vrijeme potpune prilagodbe.

Otvorite prozore – Čak i ako je vani hladno, osvježenje u vidu strujanja svježeg zraka dobro će vam doći. Posebno ako igrate u aktivnom položaju.

Stavite ventilator pred sebe – Još bolje od savjeta iznad je postaviti ventilator negdje ispred sebe. Ne mora djelovati najjačom snagom, mrvicu će u početku narušiti imerziju, ali znatno odgađa efekt mučnine. Ovo je najbolji savjet koji ćete dobiti, nama je značio enormno puno.

Pijte vodu – Mozak u VR-u djeluje znatno aktivnije, stvara se osjećaj bržeg umaranja i tijelo brže ulazi u početni stupanj dehidracije. Stavite negdje na sigurno bočicu vode s tzv. sportskim čepom kako nebi došlo do neželjenog izlijevanja. Voda neka bude hladna.

Nemojte igrati punog želudca – Poslije umjerenog obroka nećete imati problema s igranjem, ali ako netom nakon obilatog jela nikako ne preporučujemo igranje u VR-u, čak i punog želudca. Pričekajte barem jedan sat.

Bez alkohola – Alkohol i VR nikako ne idu skupa. Laganije pivo ili gemišt može, ali nikako ne više od toga.

Krenite s Horizon Call of the Mountain – Kako smo pisali u FFA recenziji, Horizon u VR-u je dizajniran baš s VR početnicima na umu. Igra se jako trudi postepeno vas uvoditi kroz VR mehanike i kao takva je sjajna za početnike. Uz pauze ćete već nakon nekoliko sati dobiti jako dobre “VR noge” te ćete spremni dočekati klimaks događaja na samom kraju igre.

Ovo su savjeti iz našeg iskustva. Imate li i vi pokoji trik iz vlastitog iskustva? Podijelite ga s nama u komentaru!

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS