FFA Focus

Bezobrazno jaki igrači u sportskim igrama

Neki od nas su rođeni talenti koji su ostvarili zavidne sportske karijere. Neki su bili dobri igrači sve do juniora, ali slijedom okolnosti život ih je odveo drugim putem. Neki se nisu nikada pretjerano bavili sportom, ali svaku srijedu odigraju termin nakon kojeg slijedi obavezna piva. Neki su svoj sportski vrhunac ostvarili u osnovnoj školi kad su 5.C razredu zabili gol na školskom prvenstvu. Dok su neki potpuni antitalenti, kako na pravom terenu, tako i na onom virtualnom. Koji god da ste tip osobe od navedenih, jedno je svima zajedničko – s ovim igračima bilo je teško izgubiti. Prisjetimo se sportaša koji su pojedine igre učinili zabavnim za nas, ali frustrirajućim za suparnike.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scottie Pippen (NBA Jam)

Nba Jam je prvotno izašao kao igra za arkade, a kasnije se pojavio i na drugim platformama (uključujući SNES). No upravo je u arkadnim igraonicama Jam stekao najveći uspjeh, te je 1994. bio jedina igra sa zaradom većom od milijardu dolara. Najpoznatiji košarkaš tog vremena je bio Michael Jordan. Kako je pak Pippen mogao biti jači igrač od GOAT-a? Jordan je imao sva autorska prava na svoj lik i djelo i odlučio je zabraniti svoju pojavu u NBA Jamu.

Kako bi Chicago Bullsi ipak bili najjači klub u igri, kao i u stvarnom životu, kreatori su odlučili pojačati Pippena. Šut za tricu jednak Reggieu Milleru (4/6), brzina u razini mladog Dwyane Wadea (5/6), a zaključna ocjena lijepih 20 od 24 – najbolja u igri.

Približna veličina glave ujutro nakon izlaska.

Bila bi nepravda zaboraviti spomenuti Della Curryja. Tata trenutno najboljeg šutera svijeta (Stephen Curry) bio je najbolji tricaš u igri. Kako u NBA Jamu obrana praktički nije postojala, Della je njegov šut učinio strojem za besplatne poene.

Godinama kasnije, kreator igre Mark Turmell dao je igri paranormalni ton koji će svakako biti zanimljiv čitateljima s našeg govornog područja. Turmell je ispričao kako software u igri ima grešku zbog koje igra u rijetkim slučajevima zaziva Dražena Petrovića: „ Rad na NBA Jamu bio je završen kad je Petrović stradao. Igra je već bila vani i Dražen je igrao za Netse. U uredu smo imali razne arkadne strojeve i jednu noć smo igrali Mortal Kombat pokraj kojeg je bio NBA Jam. Odjednom se začulo iz igre „Petrović!“. To se počelo događati tek nakon što je Dražen poginuo. Svi smo počeli paničariti. Nešto se čudno dogodilo sa softwareom i dan danas ako imate originalnu NBA Jam arkadu svako toliko će se iz igre čuti „Petrović“. Nevjerojatno.“

Adriano (Pro Evolution Soccer 5)

Izgura babu u tramvaju. Izbaci izbacivače iz noćnog kluba.

„Toldo brani udarac Vieria te rukom dodaje loptu Samuelu koji ju gura lijevo Zanettiju. Figo se vraća po loptu te ju prebacuje na drugu stranu prema Stankoviću. Stanković kreće prema golu i oštrom loptom pronalazi Martinsa koji je brži od Stama. Njegov udarac brani Dida, ali lopta stiže do Adriana koji ju posprema u mrežu. Inter je u vodstvu!“

Tako nekako bi izgledala akcija Intera u sezoni 05-06. S druge strane, njihova akcija u virtualnom svijetu PES-a više bi nalikovala sljedećem: „Toldo brani udarac Vieria i pronalazi Adriana koji se vraća iz napada. Adriano vuče loptu do centra i nevjerojatnim udarcem s 40 metara pogađa preko Dide. Inter vodi 5-0! Adrianov peti gol danas.“

Malo kojeg igrača smo toliko voljeli ali i mrzili istovremeno. Naravno, ovisno o tome jesmo li ga imali u svojoj ekipi ili ga je frend ugrabio prije nas. U to vrijeme, body balance i shoot power su dijelili legende od solidnih igrača, a Adriano je sa svojom topčinom bio na samom vrhu PES legendi.

Jedan od razloga zbog kojeg je brazilski nogometaš bio toliko jak je Shingo Takatsuka. Glavešina Pro Evolution Soccer franšize je ogroman ljubitelj talijanskog Intera (da ga ne bi pomiješali s onim zaprešičkim), a njegov najdraži nogometaš Alvaro Recoba je godinu ranije bio među najboljim igračima u igri. Pogledajte samo ove ocjene.

Predriblao vlastitu mater za kuglicu sladoleda.

Koliko god da je Recoba bio dobar, nitko nije imao top u nogama i raspon ramena kao Adriano. Njegovih golova s centra sjećat ćemo se još dugo vremena, a današnji klinci neće nikada znati koliki je gušt bio opaliti s bilo koje pozicije na terenu i slaviti gol čim smo vidjeli putanju lopte.

Mike Tyson (Punch-Out!!)

Ispričavamo se ako smo vas podsjetili na traume iz djetinjstva. Kroz godine igraće industrije pojavilo se mnogo teških bossova, ali malo koji je bio iritantan i težak kao Mike Tyson u Punch-Outu. Nakon mnogobrojnih borbi napokon stižete do posljednjeg fajta. Umjesto straha za vlastito uho, osjetite strah za vlastiti život. Borba se u startu pretvori u susret Davida protiv Golijata. Jedan udarac vas ošamuti, a blokiranje je potpuno beskorisno.

Minimalna razlika u veličini.

Tu je još i Mikeov trash talk koji vas dodatno demoralizira. “They say I can’t lose. I say you can’t win.” Proklet bio na Božić 1987.

Freddy Adu (Football Manager 2006)

Veterani Football Managera zasigurno će se sjetiti „novog Pelea“ kako su mu tepali novinari diljem svijeta. Freddy Adu je bio spektakularan u igri, a još je spektakularniji bio njegov pad u stvarnom životu.

Dok su se njegovi vršnjaci igrali boce istine i gledali Allen Iversona na TV-u, petnaestogodišnji Adu je naporno trenirao sport koji je još uvijek bio velika nepoznanica u SAD-u. Njegov početak karijere je bio zaista impresivan – najmlađi debitant i strijelac u MLS-u, milijunski ugovor s Nikeom, nastupi za reprezentaciju, hodanje s tada popularnom pjevačicom JoJo. Osobno ne mogu reći da sam bio najmlađi debitant u HNL-u, ali gledao sam Ivu Šulentić u Briljantinu i dobivao deset kuna za marendu od roditelja u to vrijeme. Znam da mi zavidiš Freddy.

Šesnaest mi je godina tek.

Football Manager je uvidio njegov potencijal i napravio ga igračem koji za par godina gotovo pa i postane novi Pele. Srećom po Adua, skauti Managera nemaju kristalnu kuglu koja će im reći koji će igrač ispuniti potencijal. Već par godina kasnije njegova karijera je krenula silaznom putanjom. Pod silaznom mislimo na slobodan pad, g=9,81 m/s2. Posljednji klub za koji je zaigrao je bio Las Vegas Lights. Ne, to nije noćni klub već nogometni, iako tako zvuči. Ako ikada dođe u krizu srednjih godina sve što treba je upaliti neki stariji Football Manager i promijeniti povijest svoje prerano završene karijere.

Eddy Gordo (Tekken 3)

Lupanje po tipkama joysticka redovito bi izvuklo neki specijalni potez u Tekkenu 3. Yoshimitsu čučne na pod i počne obnavljati energiju ili pak skoči na mač, Law napravi salto unatrag, a Paulova šaka odbaci brižnog suparnika u drugu dimenziju. Naravno, sve su to početnički potezi, ali jedan borac je lupanje po joysticku nagrađivao više od svih ostalih – Eddy Gordo.

“Samo njega nemoj uzeti, molim te.”

Eddy nije pretjerano težak protivnik za iskusne igrače. Neki od njegovih poteza imaju dosta prostora za protunapad, ali trebate znati prepoznati te poteze. Njegov capoeira stil borbe je savršen za početnike i neiskusne igrače. Potezi su mu nepredvidivi, udaraju donji i gornji blok i ukoliko niste upoznati s njima loše ćete se provesti. Eddy je redovito bio zabranjen po susjedskim turnirima, a njegovi capoeira pokreti su ušli u legendu borilačkih igara.

Bo Jackson (Tecmo Bowl)

Igrač zbog kojeg je praktički izmišljena kratica OP (overpowered) je Bo Jackson. Legendarni igrač američkog nogometa i bejzbola, jedina je osoba koja je ikada bila izabrana kao all-star u dva različita sporta. Kako bi prikazali Boa u pravom svijetlu, Tecmo je 1987. izbacio igru pod nazivom Tecmo Bowl. Jacksona su učinili toliko bržim od ostalih da se čitava igra svela na lovice između njega i jedanaest suparničkih igrača. Bacite pogled na video i sve će vam biti jasno.

Iako većina nas nikada nije imala priliku zaigrati Tecmo Bowl, bilo bi šteta ne spomenuti možda i najjačeg igrača u povijesti sportskih igara. Bo Jackson je sa svojom superherojskom brzinom postao kultni lik koji se i danas smatra legalnim cheatom u igri.

Emmanual Emineke (FIFA 13)

Iako Emineke nije potpun igrač, većina suparnika se hvatala za glavu kad bi mu vidjeli glavne ocjene –strenght 94, acceleration 93, balance 89 s nevjerojatno niskom zaključnom ocjenom 81. Pridodajte tome solidan šut i dobijete beštiju koja terorizira suparničke braniče i golmane. Nigerijac je bio nezaustavljiv s obzirom na tako mali rejting i bio je obavezni dio svačijeg ultimate teama.

Mislio da se slika za vojsku.

Treba još spomenuti Victora Ibraboa, Jacka Butlanda, Nilmara, pa nedavno i Mislava Oršića koji su zadnjih desetak godina bili redovita pojava u ultimate teamu.

Igra

Povezano