FFA Focus

Black Friday 2021: Veliki vodič za kupovinu i najbolje akcije

Ako su visibabe vjesnici proljeća, onda su povećanja cijena vjesnici Black Friday popusta. Dojma smo da su se ove godine domaći trgovci više nego ranije priklonili nekorektnom podizanju cijena, kako bi njihovo Black Friday sniženje bilo upečatljivije, međutim, unatoč trikovima, poremećajima u lancima opskrbe i koroni, i ove godine očekujemo dobre cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine Black Friday pada na petak 26. 11., međutim, mnoge trgovine već su krenuli sa svojim promocijama.

Ni ove godine PlayStation konzole neće dobiti značajna sniženja

Kao ni prošle Black Friday sezone koju je obilježio početak prodaje PlayStationa 5, tako ni ove godine nemojte očekivati drastična sniženja na PlayStation konzole.

PlayStation 5 i dalje se ne može pronaći u slobodnoj prodaji, prema saznanjima koja imamo PS4 konzole također neće dobiti (prevelike) popuste. Sony je u Hrvatskoj već pokrenuo Black Friday popuste, a na kojima, nažalost, nema hardvera i periferije.

Prošle godine DualShock 4 kontroleri išli su za samo 239 kuna, a ako se nešto slično dogodi i ove godine, bit će to u kraćem periodu od 26. 11., pa tokom vikenda zaključno s ponedjeljkom.

PlayStation Plus na strašnom popustu

Dok Sony ove godine nema značajnije popuste na igrama, domaće trgovine i PS Store PlayStation Plus pretplatu prodaju po najnižoj cijeni dosad.

Ona iznosi samo 299 za 365 dana.

PC hardver i periferija

Ovdje ćemo reći samo jednu stvar. Odnosno dvije. Nabava.net i Jeftinije.hr su vaši prijatelji.

Ako dosad niste koristili ove dvije tražilice hitno ih zabilježite u bookmarke i krenite ih koristiti prije apsolutno svake kupnje. I dok se to, nažalost, toliko više ne odnosi na kupovinu televizora, bijele tehnike i igara jer iz nekog razloga je s tražilica ispao dobar broj povoljnih trgovina, na ove dvije tražilice ćete dobiti cijenu svake ozbiljnije trgovine s PC hardverom. S tim da nabava.net ima prednost, ali svakako uvijek “provucite” traženu stvar kroz obje tražilice.

Generalno, oni koji traže PC hardver neće se usrećiti. Opskrba je još uvijek nikakva, zalihe su nepostojeće, a cijene previše prenapuhane. Savjet je čekati bolja vremena.

Online kupovina iz trgovina Europske Unije

Konačno stižemo i do kupnje iz Europske Unije gdje relativno često možete pronaći igre i hardver koji je čak i s poštarinom jeftiniji od domaćih cijena. Također, posebno na Amazonu cijene uoči, za vrijeme i nakon Black Fridaya znaju biti fantastično niske.

Generalni Savjeti

  • Ako se naručuje roba unutar EU područja, nema plaćanja carine, ni poreza
  • Na većini trgovina bolje je probati vidjeti ima li dućan ponudu u €, budući da se u suprotnom vrši dvostruka konverzija valute s vašeg kunskog računa
  • Za provjeru tečaja predlažemo provjeru na web stranicama vaše banke, ili centralni HR tečaj na HNB stranici

Kupovina PC hardvera iz EU

Trgovine koje dostavljaju u Hrvatsku i redovito imaju niže cijene PC hardvera čak i s poštarinom:


AMAZON, AMAZON, AMAZON!

Amazon uoči samog Black Fridaya ima najbolje akcije, a one svoje vrhunce dožive na sam Black Friday (ove godine 26. 11.) i Cyber Monday. Obično se one izmjenjuju na bazi jednog sata, pa se ta dva dana isplati redovito posjećivati njihove stranice.

(ukdeitesfr)

Važno je napomenuti kako britanski, francuski, talijanski, španjolski ili francuski Amazon često imaju različite cijene i ponude. Linkove na njih pronađite iznad.

Hagglezon.com je odlična tražilica koja će istovremeno za vas pretražiti sve Amazonove europske trgovine. Međutim, u petak i ponedjeljak svakako preporučamo povremeno baciti oko na svaki od siteova, jer ponekad će iskočiti kratke atraktivne ponude koje nećete željeti propustiti.

Poštarine do Hrvatske su prilično skupe, ali često s BF akcijom zbroj s cijenom zna biti značajno jeftiniji nego kod nas.

Preporučamo i mailboxde.com servis ako naručujete s njemačkog Amazona. Ponekad neki predmet Amazon ne šalje u Hrvatsku, pa će tu posredovati ovaj servis. Korištenjem istog cijena će biti niža za 6% razlike u porezu, a često ćete uštedjeti i na ukupnoj poštarini.


Kupovina digitalnih igara

Steam, PlayStation Store, Xbox Store, Epic Games Store, Good Old Games (GOG) i ostali servisi već su masterirali sniženja za Black Friday, pa svaki od njih već sad u ovom trenutku ima fantastičnih popusta na igre. A igre bi se trebale nastaviti dodavati i narednih dana, što posebice vrijedi baš za petak 26. 11.


Tokom samog Black Fridaya i Cyber Mondaya na portalu ćemo objavljivati najbolje akcije na koje naiđemo po internetu. Pa nas nastavite pratiti i dalje.

Što vi pikirate za ovaj Black Friday? Podijelite s nama savjete, dobre ponude i najbolje akcije u komentarima, a mi ćemo ažurirati članak.