FFA Focus

Black Friday 2022: Veliki vodič FFA portala za kupovinu i najbolje akcije

Ove godine Black Friday pada na petak 25. 11., međutim, mnoge trgovine već su krenuli sa svojim promocijama. U nastavku vam donosimo vodič kako pronaći najbolje akcije, a na sam petak te kroz vikend ćemo vam javljati najbolje ponude na koje naiđemo.

Ni ove godine PlayStation konzole neće dobiti sniženja

Kao ni prošle Black Friday sezone, tako ni ove godine nemojte očekivati drastična sniženja na PlayStation konzole, posebno ne za PS5. Potražnja je još uvijek prevelika, ne jenjava ni unatoč nedavnom poskupljenju.

Za razliku od prošle godine, pred ovogodišnje blagdane PS5 je ipak dostupniji u slobodnoj prodaji i možete ga pronaći u većini domaćih trgovina. Doduše, samo u paketima s igrama koje vam se možda neće svidjeti, što podiže inicijalno ulaganje.

PS5 konzole dostupne su i u ponudama nekih domaćih telekoma, koje kupnju vezuju uz ugovore za nove ili produženje već postojećih ugovora. Jedan od njih ima jako dobru ponudu s dobrim igrama, dodatnim kontrolerom i PS Plus pretplatom, koja tvori paket isplativiji od konzola u trgovinama. Isplativiji uz uvjet ako su vam potrebne njihove usluge poput interneta ili mobilne pretplate.

Super vrijeme za kupovinu PlayStation periferije

Neće biti sniženja za konzole, ali zato domaći distributer Sancta Domenica nudi odlične popuste na DualSense kontrolere i ostalu PlayStation opremu. Uz korištenje Multiplus kartice, njihova cijena u različitim bojama iznosi samo 340 kuna.

S druge strane, PlayStation Store također ima dobre popuste, a mi ćemo izdvojiti sniženja na PlayStation Plus pretplate. Essential ne ide na ispod 300 kuna kao prošle godine, ali u novoj globalnoj ekonomiji ovo je vjerojatno najniže što će ikada biti.

  • PlayStation Plus Essential za 328,50kn umjesto 438
  • PlayStation Plus Extra za 547,50 kn umjesto 730
  • PlayStation Plus Premium za 656,25kn umjesto 875
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Xbox Series S jedina next-gen konzola s popustom

Poput PS5, Xbox Series X također se prodaje jako dobro i on neće dobiti sniženje, ali zato je Microsoft povodom Crnog petka globalno snizio cijenu Series S za 50 dolara.

Cijena za Series S snižena je na Xbox digitalnoj trgovini, a budući da ona u Hrvatskoj ne postoji, kod nas prolazi i kupovina s poljske stranice. Preračunato u kune cijena iznosi 1850 kuna, poštarina je besplatna, a pritom nećete imati problema s kupovinom, odnosno dozvoljena je. Za usporedbu, najniža cijena u domaćim trgovinama iznosi 2000 kuna u što nije uračunata dostava.

PC hardver i periferija

Ovdje ćemo reći samo jednu stvar. Odnosno dvije. Nabava.net i Jeftinije.hr su vaši prijatelji.

Ako dosad niste koristili ove dvije tražilice hitno ih zabilježite u bookmark i krenite ih koristiti prije apsolutno svake kupnje. I dok se to, nažalost, toliko više ne odnosi na kupovinu televizora, bijele tehnike i igara jer iz nekog razloga je s tražilica ispao dobar broj povoljnih trgovina, na ove dvije tražilice ćete dobiti cijenu svake ozbiljnije trgovine s PC hardverom. S tim da nabava.net ima prednost, ali svakako uvijek “provucite” traženu stvar kroz obje tražilice.

Generalno, oni koji traže PC hardver neće se usrećiti. Iako je on dostupniji nego prošle dvije krizne godine, cijene su još uvijek poviše. U narednoj godini prognozira se konačan pad cijena, pa možda bolje pričekati do onda.

Online kupovina iz trgovina Europske Unije

Konačno stižemo i do kupnje iz Europske Unije gdje relativno često možete pronaći igre i hardver koji je čak i s poštarinom jeftiniji od domaćih cijena. Također, posebno na Amazonu cijene uoči, za vrijeme i nakon Black Fridaya znaju biti fantastično niske.

Generalni Savjeti

  • Ako se naručuje roba unutar EU područja, nema plaćanja carine, ni poreza
  • Na većini trgovina bolje je probati vidjeti ima li dućan ponudu u €, budući da se u suprotnom vrši dvostruka konverzija valute s vašeg kunskog računa
  • Za provjeru tečaja predlažemo provjeru na web stranicama vaše banke, ili centralni HR tečaj na HNB stranici
  • Ujedinjeno Kraljevstvo više nije u EU, što znači da ćete na istaknutu cijenu artikla dodatno platiti carinu i porez

Kupovina PC hardvera iz EU

Trgovine koje dostavljaju u Hrvatsku i redovito imaju niže cijene PC hardvera čak i s poštarinom:

AMAZON, AMAZON, AMAZON!

Amazon uoči samog Black Fridaya ima najbolje akcije, a one svoje vrhunce dožive na sam Black Friday (ove godine 25. 11.) i Cyber Monday. Obično se one izmjenjuju na bazi jednog sata, pa se ta dva dana isplati redovito posjećivati njihove stranice.

Važno je napomenuti kako britanski, francuski, talijanski, španjolski ili francuski Amazon često imaju različite cijene i ponude. Linkove na njih pronađite iznad.

Hagglezon.com je odlična tražilica koja će istovremeno za vas pretražiti sve Amazonove europske trgovine. Međutim, u petak i ponedjeljak svakako preporučamo povremeno baciti oko na svaki od siteova, jer ponekad će iskočiti kratke atraktivne ponude koje nećete željeti propustiti.

Poštarine do Hrvatske su prilično skupe, ali često s BF akcijom zbroj s cijenom zna biti značajno jeftiniji nego kod nas. Preporučamo i mailboxde.com servis ako naručujete s njemačkog Amazona. Ponekad neki predmet Amazon ne šalje u Hrvatsku, pa će tu posredovati ovaj servis. Korištenjem istog cijena će biti niža za 6% razlike u porezu, a često ćete uštedjeti i na ukupnoj poštarini.

Kupovina digitalnih igara

Steam, PlayStation Store, Xbox Store, Epic Games Store, Good Old Games (GOG) i ostali servisi već su masterirali sniženja za Black Friday, pa svaki od njih već sad u ovom trenutku ima fantastičnih popusta na igre. A igre bi se trebale nastaviti dodavati i narednih dana, što posebno vrijedi baš za petak 25. 11.


Tokom samog Black Fridaya i Cyber Mondaya na portalu ćemo objavljivati najbolje akcije na koje naiđemo po internetu. Pa nas nastavite pratiti i dalje.

Što vi pikirate za ovaj Black Friday? Podijelite s nama savjete, dobre ponude i najbolje akcije u komentarima, a mi ćemo ažurirati članak.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano